Els ous de la justícia

Ni el més traçut dels guionistes hauria compost un diàleg tan hilarant com aquest:

Fiscal: ¿En su intervención usted llamó a “per fer una truita cal trencar els ous“?… ¿Qué significa esa expresión? No estaban ustedes haciendo una tortilla… ¿En qué sentido lo dijo?

Coma: Es una expresión catalana. Para conseguir algo algunas veces hace falta… romper los huevos… ir más allá para superar una situación injusta.

F: ¿Y esa rotura significa el uso de la fuerza?

C: Nunca, nunca he defendido la violencia.

F: Digo que si la expresión “per fer una truita cal trencar els ous”… significa o no que a veces hay que utilizar… los huevos no se rompen solos… hay que utilizar la fuerza o medidas para que se rompan.

C: No, es una metáfora.

F: ¿Es una metáfora que implica o no el uso de fuerza? En este caso, ¿la truita es el marco constitucional español? ¿Es el catalán? ¿Qué es?

I l’interrogatori del fiscal Vicente González Mota a Joan Coma –el regidor de Vic investigat per l’Audiència Nacional espanyola per un presumpte delicte de provocació a la sedició– continua en la mateixa línia. L’home vol fer-li dir tant sí com no que amb la metàfora, que Coma va pronunciar en el decurs d’un ple a Vic, havia fet una crida a la desobediència. Per això el fiscal s’entossudeix a voler relacionar el trencament dels ous amb l’ús de la força i la truita amb el marc constitucional. El fiscal hauria de saber que per fer una truita els ous s’han de trencar delicadament.

El fumut d’aquest cas és que l’interrogatori anava seriosament, que el fiscal no és pallasso (almenys no en el sentit professional del terme), i que el Joan Coma no era objecte d’una innocentada filmada amb una càmera indiscreta. La cosa és que això va passar en un jutjat i la broma pot costar-li cara al regidor català. No pot ser que en ple segle XXI un fiscal perdi el seu temps i ens el faci perdre a tots amb els ous i la truita, i que un regidor pugui ser acusat de provocació a la sedició per aquest joc d’ous.

Fa gràcia descobrir després que la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaria també havia usat la mateixa expressió en un altre context; suposo que en aquest cas el fiscal interpretarà el seu ús com un dret a la llibertat. D’altra banda, referint-se al referèndum, el president Puigdemont va dir: “Per quins set sous els catalans no podem fer el que altres països democràtics han fet, fan i faran“. A veure com li explica Puigdemont al fiscal què carai vol dir l’expressió “per quins set ous” (també dita “per quins cinc ous”). M’agradarà veure la cara que se li posa quan li digui que ve d’un ús medieval que condemnava a pagar cinc ous aquella persona que es ficava allà on no el demanaven. Cinc ous pel fiscal.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides