Es disparen les diferències entre rics i pobres a Espanya

Des que va esclatar la crisi del 2007 el conjunt de la ciutadania espanyola viu pitjor
El magnat d'Inditex, Amancio Ortega
El magnat d'Inditex, Amancio Ortega

Un informe d’Oxfam Intermón, que es presenta avui, denuncia que la desigualtat social a Espanya empitjora, malgrat que l’economia creix per sobre del 3%. Espanya és el segon país de la Unió Europa, només per darrere de Xipre, en el que s’ha disparat la divergència de rendes, en concret, 20 vegades més que la mitjana europea.

L’informe “Una economia per al 99%” es presenta aquest dilluns, just abans de l’inici del Fòrum Econòmic Mundial de Davos. Segons aquest informe, des que va començar la crisi el 2007, “el conjunt de la ciutadania espanyola viu avui pitjor que fa dotze anys”, cosa que no afecta els més rics.

Segons les dades que es desprenen de l’estudi, la precarietat laboral i la devaluació salarial que ha generat la reforma laboral del PP que va aprovar amb el suport de CiU ha fet que es disparés el nombre de treballadors pobres, tal com es qualifica els treballadors que tot i tenir feina no arriben a poder cobrir les seves despeses bàsiques amb el sou que reben.

La proporció de treballadors pobres ha arribat a Espanya fins al 13,2%, només per darrere de Romania i Grècia dins de la UE. La renda mitjana a Espanya ha caigut un 9% entre els anys 2007 i 2014, però la renda dels més pobres ha arribat a caure fins a un 21%. Les diferències economicosocials a Espanya són clares, l’1% dels més rics (473.000 persones) tenen una riquesa que suposa el 27,4% del total.

Així el 10% dels més rics tenen el mateix que més de 42 milions de persones. Si posen noms a les xifres, Amancio Ortega propietari d’Inditex, la seva filla Sandra Ortega, i Juan Roig propietari de Mercadona, acumulen la mateixa riquesa que 14,2 milions de persones a Espanya, el 30% més pobre.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides