L’independentisme va a la baixa

El baròmetre del CEO diu que perilla la majoria independentista al Parlament de Catalunya
Junqueras i Puigdemont en un ple al Parlament.
Junqueras i Puigdemont en un ple al Parlament.

El darrer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), organisme depenent de la Generalitat de Catalunya, indica que el suport social a l’independentisme va caient, de fet progressivament, des del mes de juny d’aquest any.

Ara fa sis mesos, els enquestats que estaven favor que “Catalunya hauria de ser un Estat independent” eren el 41,6%, al mes de novembre aquesta xifra va baixar fins al 38,9%, per situar-se en aquest mes de desembre en el 36,1% dels enquestats. Els millors resultats que ha obtingut l’independentisme en un baròmetre del CEO han estat els del mes de novembre del 2013, quan el 48,5% dels enquestats es van mostrar a favor que Catalunya esdevingués un Estat independent.

En aquest mateix context, segons el CEO, en cas de celebrar-se avui el referèndum per a la independència de Catalunya, el sí no guanyaria la consulta. Els enquestats favorables al sí a la independència de Catalunya sumen el 45,3%, mentre que els que es decanten pel no sumen el 46,8%.

Ahir mateix, el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, afirmava en una entrevista a una emissora de ràdio francesa que “per declarar la independència, el ‘sí’ al referèndum ha de guanyar amb el 50% més un vot”. Puigdemont defensa que convocarà el referèndum sobre la independència de Catalunya al setembre de l’any vinent.

El mateix estudi indica que Junts pel Sí guanyaria, de nou, unes possibles eleccions al Parlament, treien entre 59 i 61 diputats, ara en té 62. La CUP podria baixar als sis o vuit diputats, avui en té deu. Amb aquestes dades, i en la franja baixa de les estimacions, les dues forces independentistes del Parlament perdrien la majoria absoluta que sumen avui.

El baròmetre diu també que, en cas de celebrar-se eleccions avui, Ciutadans perdria entre un i tres diputats, avui en té 25. El PSC pujaria dels setze diputats actuals a disset o divuit. Catalunya Sí que es Pot, pujaria dels onze escons que té avui als catorze o quinze. I el PPC podria pujar un escó, avui en té onze.

(Visited 36 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari