La Generalitat necessita 8.000 ME de l’Estat pel 2017

El govern català demanarà aquests diners a través del fons de liquiditat autonòmica
Montoro i Junqueras

La Generalitat de Catalunya demanarà 7.392 milions d’euros al Govern central, més la quantitat imputada per fer front a l’increment del dèficit del 2016. Així, l’any vinent, la Generalitat de Catalunya seguirà depenent de la liquiditat de l’Estat per poder encarar el topall del dèficit permès i per fer front als venciments del deute. Tot plegat puja als 8.049 ME, que han de sortir del fons de liquiditat autonòmica (FLA).

Aquestes dades consten en un document que ha fet el Govern català per a presentar-lo a inversors internacionals, malgrat que l’any vinent està previst la celebració del referèndum independentista que, de sortir el sí, es preveu iniciar la desconnexió de Catalunya de la resta d’Espanya.

El Govern de la Generalitat preveu, pel 2017, demanar al FLA 7.392 milions d’euros, 1.314 d’aquests milions seran per fer front al dèficit del 0,6%, malgrat que els pressupostos contemplen acabar l’any amb un 0,5%, 5.953 milions seran per fer front a venciments de deute, i 125 milions es destinaran al retorn de les liquidacions negatives del sistema de finançament del 2008 i el 2009.

A aquestes xifres cal sumar l’excés de dèficit que la Generalitat té previst pel 2016, ja que el vicepresident del Govern català i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha avançat que espera tancar l’any amb un dèficit de l’1%, tres dècimes per sobre del topall permès. Com que cada dècima són 219 milions, la quantitat sol·licitada per aquest concepte sumaria uns 657 milions. De fet, amb tot plegat es podrien superar els 8.000 ME contemplats.

Aquest dijous, en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera es podria començar a repartir part dels 8.000 milions que li faran falta al Govern català. Es dóna la circumstància que a la reunió d’aquest dijous el vicepresident Junqueras no té previst assistir-hi. El govern català hi estarà representat pel secretari d’Economia de la Generalitat, Pere Aragonès.

Avui, el deute del Govern català amb la Hisenda de l’Estat puja a 46.731 ME, el que representa que el 70,7% del deute català està sota control del Govern espanyol. Des del 2012, en què es va crear el FLA, el Govern central haurà prestat a la Generalitat de Catalunya 53.826 milions, una xifra que pot pujar fins als 62.000 milions l’any que ve. Aquests diners s’han de retornar a un interès del 0,834%, tret dels diners donats el 2016, que tenen un interès del 0,537%.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari