Els bancs andorrans esquitxats en l’escàndol d’Odebrecht

La major constructora d'Amèrica Llatina hauria creat un entramat per satisfer pagaments il·lícits
Odebrecht
Odebrecht

L’empresa constructora Odebrecht està acusada d’aconseguir adjudicacions a partir del pagament de suborns a alts càrrecs de les institucions adjudicatàries, entre els qui s’hi podrien trobar caps de governs i ministres. Les investigacions van des del Brasil, on la constructora té la seu central amb 75.000 treballadors, passant per Guatemala, Mèxic, República Dominicana, Perú, Equador, Panamà, Colòmbia o Veneçuela.

L’entramat creat per Odebrecht per gestionar els pagaments il·lícits passa per un seguit de bancs de mig món que van operar d’una manera o una altra amb la constructora, o amb gent que va rebre pagaments de qualsevol tipus per part d’Odebrecht. I segons Altaveu, entre aquestes entitats bancàries, s’hi trobarien també Crèdit Andorrà, Andbank (amb una filial establerta al Brasil, principal centre operatiu d’Odebrecht), i Banca Privada d’Andorra (BPA).

De fet, segons aquestes informacions, BPA va operar amb Odebrecht a través d’unes societats panamenyes creades pel despatx d’advocats Alcogal (acrònim d’Alemán, Cordero, Galindo & Lee). El Diari d’Andorra, a partir de La Prensa, vincula les societats al pagament de suborns a dos fills de l’expresident panameny Ricardo Martinelli.

Aquestes acusacions van ser fetes per Luiz Eduardo Soares ‘Luizinho’, un exalt càrrec de la constructora que va delatar algunes operacions a canvi de beneficis penals. ‘Luizinho’ feia d’enllaç entre Odebrecht i BPA i, segons apunten fonts properes a l’antiga direcció del banc intervingut, mai no va informar que el beneficiari final fossin els fills de Martinelli ni cap altre personatge sotmès a l’exposició pública (PEP).

Les societats a través de les quals rebien presumptament suborns els fills de l’expresident de Panamà no els tenien com a beneficiaris. Aquest fet no el van detectar ni els equips de compliment normatiu d’Alcogal ni de BPA. Ni tampoc BPA Serveis, qui sota la direcció de l’actual cap del departament jurídic i de compliment normatiu de Vall Banc, Xavier Díaz, mai no va detectar res anòmal. Un cop ha transcendit l’acusació en relació als fills de Martinelli, l’expresident panameny les ha negat rotundament.

(Visited 23 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari