Els ecologistes reclamen la reducció dels 7,7 milions de porcs

Les entitats no volen esperar que el Parlament estableixi una moratòria a la construcció de noves granges
Título de la imagen
Título de la imagen

El Grup de Defensa del Ter, Lluçanès Viu i l’Associació de Naturalistes de Girona, juntament amb altres entitats ecologistes, han donat suport a l’informe que va presentar la setmana passada el Síndic de Greuges, on es recomanava disminuir l’impacte de la ramaderia porcina en la contaminació de les aigües freàtiques i les fonts del territori català. L’informe constatava que un 41% de la massa subterrània d’aigua de Catalunya està contaminada per nitrats, provinents de les dejeccions ramaderes i la mala gestió dels purins.

Les entitats coincideixen amb l’informe del Síndic, tot i que consideren que és necessari actuar de manera immediata per reduir el nombre de porcs, sense esperar que el Parlament estableixi una moratòria a la construcció de noves granges. En l’actualitat, la cabana porcina és de 7,7 milions, més que el nombre d’habitants de Catalunya. Els ecologistes consideren que és una “obvietat” que les empreses ramaderes hagin de pagar un impost, en aplicació del principi europeu de “qui contamina paga“. Les entitats reclamen que la taula sectorial que ha organitzat el Síndic per tractar aquest problema no només compti amb la participació dels departaments de Territori, d’Agricultura i d’Economia, sinó també amb l’Agència Catalana de l’Aigua, l’Agència Catalana de Residus i els ecologistes.

D’altra banda, els ecologistes també denuncien eltracte de favorque té l’administració enversla gran indústria alimentària“, motiu pel qual encara no s’ha fet pagar a les empreses cap impost per combatre la contaminació que provoquen. La falta de control sobre les males pràctiques de les granges ha generat un excés de purins que ha degradat el medi ambient, així com la xarxa de proveïment d’aigua potable. L’informe que va presentar el Síndic indicava que hi ha 139 municipis de Catalunya que tenen el subsòl perillosament contaminat pels nitrats dels purins.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides