Sense comentaris (*)

Segons l’últim Eurobaròmetre sobre pluralisme i democràcia en els mitjans de comunicació, el 71% dels enquestats espanyols creu que els mitjans no ofereixen informació lliure de pressions polítiques i comercials. Un 57% considera que els mitjans ofereixen diversitat de punts de vista i opinions enfront d’un 41% que no ho considera així. El 59% opina que la informació que reben dels mitjans no és fiable. A escala europea, un 53% de mitjana atorga fiabilitat als mitjans enfront d’un 44% que opina el contrari.

Els enquestats espanyols atorguen major confiança a la ràdio (54%), els periòdics en paper i Internet es queden en un 43%, la televisió no passa d’un 31% i les xarxes socials no superen el 26%(**).

El 92% desconeix quin organisme supervisa els mitjans de comunicació audiovisuals i un 61% dels que diuen que ho saben opina que no és “lliure i independent de pressions polítiques governamentals o comercials“.

En una conferència del cicle “Diàlegs”, del Consell de l’Audiovisual d’Andalusia, el filòsof José Antonio Marina ha dit que “hem de ser conscients que entre la realitat i nosaltres existeix un mediador que ens explica aquesta realitat. Hem de saber que la nostra relació amb la realitat està intervinguda i que això ens converteix en vulnerables. Per defensar-nos, hem de reforçar la nostra capacitat crítica i utilitzar, com una eina, les noves tecnologies”.

Al fil de les noves tecnologies, la irrupció de les xarxes socials i la sobreoferta d’informació i d’opinió, Marina posa l’accent en la sobrevaloració d’aquesta última. “Tothom ens vol donar la seva opinió com si fos veritat (…) existeix una glorificació de l’opinió de cadascú, perquè ens sembla que això és molt democràtic”. En aquest sentit, denuncia la confusió entre informació, opinió i publicitat en els mitjans de comunicació. Un aspecte que atempta contra la més elemental deontologia periodística però que, per desgràcia, és habitual en el nostre panorama mediàtic.

Un panorama mediàtic que tendeix a considerar la informació consum. Que eleva a categoria l’anècdota. “Què passaria si de sobte una democràcia es guiés per un Trending Topic?“, es pregunta el filòsof. Al seu parer, la nostra única defensa passa per tenir coneixements suficients i capacitat d’avaluació davant els missatges que rebem, per prendre decisions de forma lliure. En aquest sentit, proposa, aquesta matèria hauria d’impartir-se de forma transversal al llarg de tota l’etapa educativa. (***)

El portal de l’Observatori de la Informació parla d’un article difós pel diari barceloní Ara, no signat i elaborat amb la col·laboració de l’empresa Airbnb. Es tracta, en realitat, de continguts patrocinats, encara que enlloc s’indiqui que el diari ha cobrat per publicar aquesta informació. (****)

La publicació d’aquests continguts patrocinats està en auge. Les creixents dificultats econòmiques dels mitjans, afegida a la crisi de la publicitat tradicional i als bloquejadors d’anuncis estan a l’origen.

L’Associació Espanyola de Publicacions Periòdiques (AEEPP) recorda els abusos de les agències en cobrar comissions desmesurades per les campanyes institucionals. Aquesta pràctica també s’estén a empreses privades. Assenyalen que “des que es va imposar el sistema d’inserir bàners en mitjans informatius digitals, les agències de publicitat i distribuïdores han adoptat una política de descomptes que està portant a la ruïna aquestes plataformes“.

Denuncien que si un periòdic vol obtenir publicitat institucional, ha d’oferir descomptes del 90%, la qual cosa fa inviable el negoci. Recentment, va transcendir la petició de Havas Media d’exigir un descompte del 99,9% per inserir una determinada campanya publicitària de la Comunitat de Madrid.

L’Associació recorda que si Loteries de l’Estat es gasta deu milions d’euros en la campanya de Nadal, només un milió repercuteix en els mitjans. “De cada deu euros que gasta l’anunciant, només un arriba al mitjà informatiu que accepta la campanya, i que ha de suportar les despeses de redacció“, afegeix la AEEPP. L’associació denuncia que aquesta “escandalosa pràctica” està arruïnant als mitjans digitals.

Algunes institucions s’estan plantejant la contractació directa. A Castella-la Manxa ja estan sol·licitant als mitjans digitals de la regió dades de difusió per iniciar campanyes i que s’inverteixi directament en lloc d’enriquir a l’intermediari.

(*)

AEEPP denúncia pràctiques abusives de la Comunitat de Madrid i Havas Media. Font: Federació de Sindicats de Periodistes

(**)

http://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/survey/getsurveydetail/instruments/special/surveyk

(***)

https://blogcaa.com/2016/11/09/jose-antonio-marina-y-el-escepticismo-lucido-ante-las-fuentes-de-informacion/


(****)

http://www.media.cat/2016/11/15/continguts-patrocinats-encenen-cop-mes-lectors/

 

 

(Visited 43 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari