L’IRPH ja és un índex “influenciat”

 
Luis María Linde, governador del Banc d'Espanya
Luis María Linde, governador del Banc d'Espanya

Segons ha pogut saber EL TRIANGLE, existeix un informe on es demostra que les bancàries van influir a l’alça en l’índex de referència de préstecs hipotecaris (IRPH). La paraula clau és “influenciat“, no “influenciable“, com ja havia reconegut el Banc d’Espanya. De fet, si un índex de referència tan important com aquest (perquè determina el que paguen per la hipoteca més d’un milió de famílies) és influenciable, ja és suficient perquè la justícia actuï. No obstant això, la justícia no té encara un criteri sobre aquest tema. I, mentrestant, les famílies afectades fan front a quotes impagables i se succeeixen els desnonaments.

L’aspecte fonamental del nou informe radica en que les entitats van cometre un possible abús en diverses ocasions a clients particulars. Aquest abús a particulars, que en tot cas s’hauria de resoldre en un jutjat, no és problemàtic per si mateix, sinó en conjunt. És a dir, l’informe demostra que, en cometre la irregularitat en un nombre determinat d’hipoteques, es creava un mecanisme de pujada artificial de l’IRPH sense que la variació del preu del diner la justifiqués. Es mostra amb un exemple que, si els tipus d’interès romanguessin estables, llavors es produiria autèntica màgia financera: l’IRPH pujaria per si sol!

Aquesta prova, la de la “pujada espontània”, és una de les raons de més pes d’aquest nou informe. Pel que sabem, diversos professors d’universitat ho estan estudiant. I dos d’ells ja han dictaminat que l’informe és correcte. Davant la contundència del susdit document, podem dir que ha començat la fi de l’IRPH?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides