Junqueras va a Madrid a parlar de diners

El vicepresident i conseller d'Economia participa en el Consell de Política Fiscal i Financera
Montoro i Junqueras
Montoro i Junqueras

Finalment, serà Oriol Junqueras, vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, el representant del govern català al Consell de Política Fiscal i Financera que es fa a Madrid. El govern català ha decidit a darrera hora l’assistència de Junqueras a aquest òrgan, en la que es té que de fixar l’objectiu del dèficit i el sostre de despesa fins al 2019.

El Consell de Política Fiscal i Financera té com a objectiu principal de la trobada d’aquest dijous aprovar els objectius d’estabilitat pressupostaria i el deute públic de l’exercici de l’any actual, el 2016, i fins al 2019. El govern català va estar sospesant qui havia d’anar al Consell donat que la Generalitat vol una relació bilateral amb l’Estat i en el Consell hi ha representació de totes les comunitats autònomes.

Fins a darrer moment no s’ha decidit si hi anava un càrrec de primera línia, com serà el cas, o un càrrec de segon nivell tipus director general. Aquest Consell de Política Fiscal i Financera estarà copresidit, per primera vegada, per la vicepresidenta del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, i pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro.

Fins ara era el ministre titular d’Hisenda i Administracions Públiques qui presidia al consell, però aquest dijous es canviarà el reglament del consell, ja que Sáenz de Santamaría ha assumit la cartera d’Administració Territorial i estarà amb Montoro presidint el consell.

Es mantenen les retallades de Mas
Els pressupostos de la Generalitat del 2017 continuen sense tenir la capacitat de despesa social als nivells anteriors a les retallades del president Mas. La culpa recau en què el Govern no vol fer una reforma dels impostos propis i cedits, entre els quals hi ha l’impost de Patrimoni o el de Successions.

Pel que fa a xifres concretes, si es té com a referència de la despesa social els comptes del 2010, just abans de les retallades, avui la partida de Sanitat és un 11% més baixa, i gual passa amb la despesa d’Ensenyament. Sumant les despeses socials, el 2010 van sumar 19.129 milions d’euros, i en el projecte de pressupost del 2017 queden en 16.833 milions d’euros.

(Visited 26 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari