Junqueras va a Madrid a parlar de diners

El vicepresident i conseller d'Economia participa en el Consell de Política Fiscal i Financera
Montoro i Junqueras
Montoro i Junqueras

Finalment, serà Oriol Junqueras, vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, el representant del govern català al Consell de Política Fiscal i Financera que es fa a Madrid. El govern català ha decidit a darrera hora l’assistència de Junqueras a aquest òrgan, en la que es té que de fixar l’objectiu del dèficit i el sostre de despesa fins al 2019.

El Consell de Política Fiscal i Financera té com a objectiu principal de la trobada d’aquest dijous aprovar els objectius d’estabilitat pressupostaria i el deute públic de l’exercici de l’any actual, el 2016, i fins al 2019. El govern català va estar sospesant qui havia d’anar al Consell donat que la Generalitat vol una relació bilateral amb l’Estat i en el Consell hi ha representació de totes les comunitats autònomes.

Fins a darrer moment no s’ha decidit si hi anava un càrrec de primera línia, com serà el cas, o un càrrec de segon nivell tipus director general. Aquest Consell de Política Fiscal i Financera estarà copresidit, per primera vegada, per la vicepresidenta del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, i pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro.

Fins ara era el ministre titular d’Hisenda i Administracions Públiques qui presidia al consell, però aquest dijous es canviarà el reglament del consell, ja que Sáenz de Santamaría ha assumit la cartera d’Administració Territorial i estarà amb Montoro presidint el consell.

Es mantenen les retallades de Mas
Els pressupostos de la Generalitat del 2017 continuen sense tenir la capacitat de despesa social als nivells anteriors a les retallades del president Mas. La culpa recau en què el Govern no vol fer una reforma dels impostos propis i cedits, entre els quals hi ha l’impost de Patrimoni o el de Successions.

Pel que fa a xifres concretes, si es té com a referència de la despesa social els comptes del 2010, just abans de les retallades, avui la partida de Sanitat és un 11% més baixa, i gual passa amb la despesa d’Ensenyament. Sumant les despeses socials, el 2010 van sumar 19.129 milions d’euros, i en el projecte de pressupost del 2017 queden en 16.833 milions d’euros.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides