“A cal Síndic, s’aixafen drets”

Els treballadors del Síndic de Greuges denuncien el suposat maltracte i abusos que pateixen
Título de la imagen
Título de la imagen

Els empleats del Síndic de Greuges han demanat en un comunicat difós pel sindicat IAC-Catac la dimissió de Rafael Ribó i han denunciat les males pràctiques internes que exerceixen tant el síndic com la gerent de la institució, Mar Molinas. Els treballadors afirmen que en comptes de predicar amb l’exemple, defensant els drets dels ciutadans contra l’arbitrarietat i la prepotència dels poders públics, “no ho aplica a casa seva, en el funcionament intern del Síndic”. “A cal Síndic, s’aixafen els drets“, afirmen els treballadors.

Treballar al Síndic de Greuges no és fàcil des que el senyor Rafael Ribó és el síndic i menys des que aquest va fitxar la senyora Mar Molinas com a gerent plenipotenciària“, asseguren els treballadors. Expliquen que la gerent Mar Molinas, amb el beneplàcit de Rafael Ribó, “aplica de forma agressiva una política de personal basada en el greuge, la por i l’atac a les condicions de treball i la dignitat dels seus treballadors i treballadores. S’han formulat ja denúncies per part de dos treballadors a causa del tractament que la gerent els dispensa des de fa temps”.

“Ha anat minant la meva personalitat i la meva capacitat laboral, ha lesionat la meva dignitat personal i professional fins al punt d’anul·lar-me com a persona i com a treballador, i ha acabat afectant la meva salut física i psíquica, fent necessaris teràpies i tractament mèdics. També m’ha apartat del meu lloc de treball, ja que aquesta situació ha provocat un període de baixa laboral de més de quatre mesos, que encara continua, perquè no puc suportar continuar patint la pressió a la qual estic sotmès”, explica una de les persones afectades.

Com si això no fos suficient, els treballadors indiquen que l’obsessió pel control, ha portat a la gerent a tenir instal·lada en el seu mòbil personal una app per poder controlar en tot moment i des de qualsevol localització (inclòs des de casa seva) els moviments de la seva plantilla mitjançant la xarxa de càmeres instal·lades en tot l’edifici del Síndic. Els empleats asseguren haver rebut avisos i amonestacions per aquesta causa, sense tenir la més mínima possibilitat de defensar-se.

D’altra banda, mentre que el Síndic exigeix a la resta d’administracions públiques catalanes que implementin mesures contra l’assetjament laboral i sexual, el Síndic de Greuges, en els 32 anys que porta funcionant, “mai no ha implementat un protocol propi d’actuació en cas d’assetjament laboral i sexual, ni ha realitzat cap avaluació de riscos psicosocials a la seva plantilla de treballadors i treballadores“, afirma el sindicat IAC-Catac.

En aquest document, els treballadors també denuncien la vulneració del dret a la llibertat sindical. Expliquen que des que el passat mes de febrer, quan es va anunciar la convocatòria de noves eleccions sindicals, la persecució que han patit els delegats més destacats ha estat esfereïdora. “S’ha produït un increment considerable de la pressió laboral sobre ells“, expliquen els empleats, “que ha culminat en l’obertura de dos expedients disciplinaris“. Els treballadors també denuncien la suposada voluntat del síndic d’atacar, desacreditar i aïllar als candidats. Poc després d’obrir els expedients disciplinaris, es va convocar a tota la plantilla per donar “informació ambigua, parcial, i en molts casos falsa, de les causes que, segons el síndic i la seva gerent, motivaven l’obertura dels esmentats expedients”.

Finalment, els treballadors denuncien l’acomiadament de la delegada d’IAC-Catac, que es va fer “al·legant una suposada amortització del seu lloc de treball d’auxiliar recepcionista, per crear un altre lloc de treball denominat auxiliar recepcionista/xofer, que afavoreix el xofer del síndic, per poder dedicar la partida pressupostària resultant a cobrir una part de la contractació d’un nou assessor”.

Per tots aquests motius, els treballadors consideren que el síndic Rafael Ribóés una estafa per a la ciutadania“. Des de la IAC-Catac demanen a tots els treballadors i ciutadans que “es plantin davant tots aquests abusos comesos al Síndic de Greuges. Com treballadors, demanem solidaritat i denunciem el tractament que el síndic dispensa als nostres companys i companyes”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides