El Júnior opera amb Malta

EL TRIANGLE ha aconseguit un document que demostra la vinculació de Jordi Pujol Ferrusola amb aquest paradís fiscal
Título de la imagen
Título de la imagen

A l’extensa xarxa de paradisos fiscals a través de la qual han operat, durant anys, els diversos membres del clan Pujol per amagar el seu tresor, cal apuntar-hi un nou indret, fins ara inèdit: Malta. Aquesta illa de la Mediterrània s’afegeix a l’espectacular llista dels paradisos pujolistes coneguda fins ara: Andorra, Suïssa, Luxemburg, Holanda, Liechtenstein, Guernsey, Jersey, Man, Verges Britàniques, Bahames, Caiman, Panamà i Belize.

L’illa de Malta ofereix avantatges molt interessants per als evasors fiscals que hi munten estructures fiduciàries. En formar part, des de l’any 2004, de la Unió Europea, les operacions intercomunitàries hi passen desapercebudes. A més, la legislació del país permet l’opacitat dels propietaris reals de les societats offshore –que s’amaguen darrere dels accionistes nominats– i la tributació que s’aplica a aquestes companyies instrumentals és, comparativament, molt baixa (entre el 4,2% i el 6,5% dels ingressos globals).

Situada entre Sicília i Tunísia, l’illa de Malta té una població d’uns 500.000 habitants. A banda del turisme –que és una important font d’ingressos–, el sector financer ha adquirit en els últims anys una gran rellevància gràcies a la seva legislació permissiva amb les societats offshore. Aquesta antiga colònia britànica, que va assolir la seva independència l’any 1964, havia format part, des del segle xiii, de la Corona d’Aragó, i l’empremta catalana va ser present a l’illa durant més de 250 anys.

EL TRIANGLE ha aconseguit un document que demostra la vinculació de Jordi Pujol Ferrusola –el primogènit de l’expresident de la Generalitat– amb l’illa de Malta. Es tracta de l’ordre de transferència que va fer el 10 de desembre del 2009 des del compte que tenia a Andbank (Andorra) a la societat Lforluck. com Ltd. de Malta, per un import d’1.350.000 dòlars.

EL COMPTE AN 84800

Una de les comissions rogatòries que l’Audiència Nacional va enviar a Andorra per esbrinar els comptes del clan Pujol va aconseguir que Andbank (fusió de l’antiga Banca Reig i del Banc Agrícol) facilités la documentació que tenia als seus arxius sobre els membres d’aquesta família. D’aquesta manera es va poder determinar que Jordi Pujol Júnior operava, de manera preferent, des del compte AN 84800. El compte AN 84800 va ser obert pel Júnior el 17 de novembre de 1995 amb un ingrés de 45,9 milions de pessetes.

Durant quinze anys, aquest compte va conèixer una frenètica activitat, amb més de 2.500 moviments d’entrada i sortida de grans quantitats de diners, molts dels quals en efectiu. El compte AN 84800 va ser tancat el 30 de desembre del 2010, com tots els altres comptes que els membres de la família Pujol tenien a Andbank, que va considerar que eren uns clients “perillosos“.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides