Badalona xifra en 12,8 ME el frau de FCC

Barcelona ha portat l'empresa a la Fiscalia perque 'ballen' 800.000 euros del 2014
carlos slim fcc
carlos slim fcc

La gestió de la recollida d’escombraries per part de FCC ha deixat un rastre sospitós en els ajuntaments d’almenys dues de les tres ciutats més poblades de Catalunya. En el cas de Badalona, el consistori acusa l’empresa d’haver-li cobrat 12,8 milions d’euros de més pels seus serveis entre el maig del 2010 i el desembre del 2015.

Aquesta acusació, sostinguda per una auditoria encarregada pel Govern que encapçala l’alcaldessa Dolors Sabater, se suma a la investigació per un possible frau a l’Ajuntament de Barcelona, corresponent al 2014 i xifrat en 800.000 euros.

“La situació de Barcelona ha fet saltar les alarmes i per això hem decidit fer públic ara el resultat”, ha explicat Sabater, que atribueix al mandat del seu predecessor, Xavier García Albiol, una relaxació dels controls sobre FCC. Badalona, com va fer Barcelona, ha anunciat que portarà el cas a la Fiscalia amb tota la documentació relacionada.

El ventall d’irregularitats destapades per aquesta auditoria inclou, entre altres, facturacions no basades en els plecs de condicions ni la normativa sobre contractació pública, pagaments sense prestació efectiva de serveis i múltiples cobraments per un mateix concepte.

En el cas de Barcelona, l’Ajuntament ha denunciat que la companyia, encarregada de les tasques de neteja i de gestió dels residus de Ciutat Vella, l’Eixample i Gràcia, va inflar els seus ingressos amb serveis no efectuats i barrejant residus. Responsables de la companyia van assegurar a El País que obririen una investigació interna.

FCC té com a màxim accionista el milionari mexicà Carlos Slim i apareix en un bon grapat d’escàndols i investigacions dels darrers anys. En el cas del 3% està en el punt de mira com a donant de la convergent Fundació CatDem, mentre que en el cas Pujol se l’assenyala perquè diverses filials, suposadament, van pagar milers d’euros a una societat instrumental de Jordi Pujol Ferrusola i pels seus vincles amb l’operació de l’abocador de Tivissa, que va enriquir el primogènit de l’expresident de la Generalitat.

Així mateix, s’investiga la companyia per l’escàndol d’Acuamed, relacionat amb la descontaminació de Flix, amb la qual la instrucció de l’Audiència Nacional va calcular que s’havien desviat 40 milions cap a la companyia. D’altra banda, les seves oficines de Barcelona van ser escorcollades en el marc de la investigació del cas Innova. Quant a la seva activitat en el sector de les escombraries, en concret, la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) la va sancionar, juntament amb les altres gegants del sector, amb una històrica multa per haver-se organitzat per operar com un càrtel en el repartiment dels contractes públics almenys entre el 1999 i el 2013. Se li va imposar una multa de 16,88 milions d’euros.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.