A la independència per unes dècimes

Ara resulta que hi ha una majoria de catalans que estan contra la independència. Si més no, aquesta és la conclusió que acaba de presentar el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), ens depenent del govern de la Generalitat. Exactament, el CEO diu que si es pregunta als catalans si volen que Catalunya sigui un Estat independent, un 45,1% diu que No i un 44,9% diu que Sí. És a dir, que si hi ha alguna cosa que es pot considerar un empat tècnic aquesta n’és l’exemple perfecte. 0,2 dècimes de diferència en una enquesta del CEO significa que qualsevol resultat és possible.

D’entrada, el CEO no és de fiar. Es va desprestigiar del tot el 2012 quan va preveure una majoria absoluta de la Convergència i Unió liderada per Artur Mas en unes eleccions al Parlament de Catalunya. CiU no només no va assolir la majoria absoluta sinó que va perdre 10 diputats en aquells comicis. Res no va canviar ni en la direcció ni en la forma de treballar del CEO. Una administració catalana que no dubta a utilitzar TV3 i Catalunya Ràdio com a eines de propaganda no ho fa tampoc a l’hora d’utilitzar el Centre d’Estudis d’Opinió per la seva causa política, actualment la defensa i promoció del procés independentista.

Què hem d’entendre quan un òrgan teledirigit des del despatx del president de la Generalitat diu, pocs dies abans del debat dels pressupostos per l’any vinent, que la majoria d’independentistes que es detectava el juliol s’ha fos en quatre mesos? El juliol, el CEO deia que un 47,7% dels catalans volien la independència i que només un 42,4% hi estaven en contra. De 5,3 punts per sota, els no independentistes han passat a superar per dècimes els que volen separar-se d’Espanya.

Lògicament, amb aquestes dades a la mà seria injustificable una proclamació unilateral d’independència. Seria com una declaració de guerra a mitja Catalunya. Una lectura possible és que el govern de la Generalitat –a través del CEO- vol llençar el missatge als seus socis parlamentaris de la CUP que no tirin pel dret. Ho confirmaria que el sondeig augura un descens considerable del suport als cupaires.

De la sèrie d’enquestes del CEO no es pot deduir amb certesa qui guanyaria un referèndum sobre el futur de Catalunya que es plantegés com una dicotomia entre independència Sí o No. El que es dedueix segur és que els catalans no som de fiar.

Però insisteixo, qui no és de fiar és el CEO.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides