El PP ajorna el nomenament del reprovat Fernández Díaz

Els populars volen que els socialistes donin suport a l'exministre, i el PSOE pretén que el PP canviï de candidat
jorge fernandez diaz
jorge fernandez diaz

El PP ha decidit ajornar la votació pel nomenament del reprovat Jorge Fernández Díaz com a president de la comissió d’Exteriors del Congrés dels Diputats. D’aquesta manera, els populars esperen pressionar perquè el PSOE canviï el seu vot, de blanc a afirmatiu, per la candidatura de l’exministre. Els socialistes esperen que amb aquest ajornament, els populars acabin triant un altre candidat que pugui ser votat afirmativament pel seu grup parlamentari. Hores d’ara, cap de les dues formacions estan disposades a canviar el seu posicionament sobre el tema.

Malgrat aquest ajornament, el que es dóna per fet, és que el PSOE i Ciutadans permetran que l’exministre de l’Interior sigui el nou president de la comissió d’Exteriors del Congrés dels Diputats, i això serà possible amb el vot en blanc del grup parlamentari socialista. Els socialistes han justificat el seu vot en blanc per a Fdez. Díaz, pel pacte al qual van arribar els quatre grans grups parlamentaris al Congrés per repartir-se les presidències de les comissions.

La presidència de la comissió d’Exteriors li toca al PP, i ha decidit premiar a l’exministre amb aquest càrrec. El grup parlamentari socialista no ha volgut trencar el pacte entre formacions, i per aquest motiu, malgrat que el candidat del PP sigui Fdez. Díaz, no presentaran un candidat alternatiu ni donaran suport al candidat presentat per Podemos, Pablo Bustinduy

Des de Podemos, el portaveu parlamentari de la formació a la cambra baixa, Íñigo Errejón, ha afirmat que consideren “un insult al Congrés” que el PSOE ajudi a premiar a Fdez. Díaz amb la presidència d’una comissió parlamentaria després que aquest hagi estat reprovat pel Congrés arran del cas conegut com a Fernándezgate.

En la reprovació parlamentaria es diu que l’exministre va usar les estructures de l’Estat, i les del ministeri de l’interior en particular, amb finalitats partidistes, després que es fessin públiques les converses de Fdez. Díaz amb l’exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, i en les que tots dos parlaven de buscar delictes ficticis contra líders independentistes catalans.

Zaragoza represaliat
El PSOE no presenta, finalment, el diputat de PSC al Congrés, José Zaragoza, com a candidat socialista a presidir la comissió mixta per a la Unió Europea. D’aquesta manera el grup socialista fa efectiva la seva represàlia contra els diputats socialistes que van trencar la disciplina de vot del grup parlamentari en la investidura de Mariano Rajoy. Zaragoza ha estat substituït per Soraya Rodríguez, que va ser portaveu del PSOE al Congrés durant el lideratge d’Alfredo Pérez Rubalcaba.

Per evitar embrutar més les ja deteriorades relacions entre el PSC i el PSOE, els socialistes catalans, que no compareixen la decisió d’apartar Zaragoza no han volgut parlar-ne. El cas de Zaragoza no serà l’única represàlia del PSOE contra els seus diputats rebels. A la mateixa comissió mixta per a la Unió Europea el portaveu socialista havia de ser el balear Pere Joan Pons, que també va votar contra la investidura de Rajoy, però el càrrec serà ocupat per Eduardo Madina, adversari de Pedro Sánchez per a dirigir el partit.

Hi ha dubtes de què passarà amb altres portaveus que van trencar la disciplina de vot, com són els casos de Susana Sumelzo, a la comissió de Cooperació al Desenvolupament, Manuel Cruz, a la comissió d’Educació, Mercè Perea, a la comissió del Pacte de Toledo, i Joan Ruiz, a la comissió de Polítiques d’Integració per a la Discapacitat.

També es dóna per fet que l’exmagistrada del Tribunal Suprem, Margarita Robles, diputada independent que es va presentar com a número dos de Pedro Sánchez a les llistes de Madrid, no serà la presidenta de la comissió de Justícia.

I en la llista de represaliats, també s’espera que surtin de la direcció del grup parlamentari socialista de la catalana Meritxell Batet i la balear Sofía Hernanz. Es dóna la paradoxa que estan en uns càrrecs que, entre altres coses, han de tenir cura de la disciplina de vot del grup parlamentari.

(Visited 35 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari