Donald Trump es carrega tots els pronòstics

El candidat republicà guanya a la demòcrata Hillary Clinton qui reconeix, per telèfon, la victòria del seu rival
Títol de la imatge
Títol de la imatge

El candidat republicà a la presidència dels Estats Units, Donald Trump, ha guanyat les eleccions contra tot pronòstic. I ha guanyat tothom, primer a la seva rival la candidata demòcrata Hillary Clinton, però també ha guanyat als seus detractors, molts dins les mateixes files republicanes, també ha guanyat a les enquestes, els mitjans de comunicació, els poders financers, la majoria de líders europeus i de l’Amèrica llatina, i organitzacions internacionals com l’OTAN.

Donald Trump amb un discurs xenòfob i antisistema s’ha imposat a Hillary Clinton per una diferència de menys d’un punt percentual. Les darreres dades indiquen que Trump hauria tret el 48,1% dels vots enfront del 47,2% tret per la candidata demòcrata. Però amb el sistema electoral nord-americà, Trump ha aconseguit 279 dels anomenats vots electorals, la majoria està en els 270, mentre que Clinton n’ha obtingut 218.

Hi ha la convicció que Trump ha aconseguit guanyar les eleccions arran del cansament de la societat nord-americana amb l’establishment, el sistema establert que s’identificava clarament amb Hillary Clinton. Es diu que ha estat la classe obrera blanca i els joves de menys de 30 anys els qui han fet president a Trump, ajudada pels col·lectius més racistes de la societat nord-americana.

Trump es modera en el seu primer discurs
En el seu primer discurs com a futur president, el candidat republicà ha tingut paraules de reconeixement contra la seva adversària política, dient que els Estats Units han d’agrair a Hillary Clinton tota la feina que ha fet al llarg de la seva vida pel país. El candidat republicà també ha afirmat que vol acabar amb la divisió política dels EEUU i que pretén ser el president de tots els nord-americans.

La candidata demòcrata no ha fet el tradicional discurs d’acceptació de derrota que és habitual en els candidats que perden les eleccions nord-americanes, però sí que ha trucat per telèfon a Trump reconeixent la victòria del candidat republicà.

Diferents mandataris mundials ja han donat la seva felicitació al qui serà el nou president dels EEUU, com és el cas del president rus Vladimir Putin, del qui n’és admirador Trump. També el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha felicitat al candidat republicà del qui ha dit que espera veure en la propera cimera de l’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord prevista per l’estiu de l’any vinent, malgrat que Trump, durant la campanya ha qüestionat l’actual marc de relacions dels EEUU amb la resta de socis de l’OTAN. El president espanyol, Mariano Rajoy, també ha felicitat Trump via Twitter.

Trump arrasa en feus demòcrates
En aquestes eleccions molts dels estats que van donar suport al darrer president demòcrata, Barack Obama, aquesta vegada han fet costat al candidat republicà.

Florida, un dels estats clau per fer president qualsevol candidat s’ha decantat aquesta vegada per Trump, i a partir d’aquí Trump ha guanyat a Carolina del Nord, Ohio i Pennsilvània, tots aquests estats eren imprescindibles per a una victòria de la demòcrata Hillary Clinton.

Promeses de campanya
Donald Trump ha fet promeses absolutament controvertides durant la seva campanya electoral com és la construcció d’un mur en la frontera amb Mèxic o prohibir l’entrada de musulmans als Estats Units. Així, el candidat republicà ha posat en perill les relacions dels EEUU amb el seu veí del sud al qui ha culpat de molts dels mals de la societat nord-americana.

De fet, el candidat republicà ha posat en el centre de les seves crítiques a tot el col·lectiu d’immigrants dels EEUU, arribant a amenaçar de deportar fins a 11 milions d’immigrants sense papers. Grups socials com les minories, les dones, els estrangers han estat insultats durant la campanya electoral per Donald Trump, que ara serà el seu president.

En qualsevol cas, en convertir-se en el pròxim president dels EEUU, Trump tindrà a la seva disposició una de les forces armades més potents, si no la més, del planeta i un important, sinó el més, arsenal nuclear.

Caiguda dels mercats
La notícia de la victòria de Donald Trump ha provocat una caiguda dels mercats mundials. A primera hora s’ha desplomat el ‘peso’ mexicà, i també hi ha hagut una baixada forta de les Borses asiàtiques.

A Europa també hi ha hagut una caiguda dels mercats borsaris, però menor de la qual hi va haver quan es va produir el Brexit al Regne Unit. En casos com aquests, els inversos es passen als coneguts com a valors refugi, cas de l’or, que s’han disparat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides