El congrés del PSC, sense el PSOE

El conclave dels socialistes catalans acollirà líders del socialisme espanyol pròxims a Pedro Sánchez
Fernández i Iceta
Fernández i Iceta

Aquest dissabte comença el 13è. Congrés del Partit dels Socialistes de Catalunya amb la pitjor crisi de la seva història pel que fa a les relacions amb el PSOE, des que es van federar les dues formacions el 1978. Tan tenses són les relacions entre els dos partits socialistes, que la comissió gestora que dirigeix el PSOE ha decidit no enviar cap representant, com s’ha fet sempre, al congrés del PSC.

A aquesta situació s’hi ha arribat després que els 7 diputats del PSC al Congrés decidissin trencar la disciplina de vot del grup parlamentari socialista, i votar no a la investidura de Mariano Rajoy com a president del Govern. La comissió executiva del PSOE, capitanejada per l’andalusa Susana Díaz i l’asturià Javier Fernández, havia decidit amb l’aval posterior del comitè federal del partit, abstenir-se en la segona votació de la investidura i permetre així que Rajoy acabés sent president de nou.

A banda dels 7 diputats socialistes, uns altres 8 diputats del PSOE també van trencar la disciplina de vot del grup parlamentari. I amb aquest rerefons, qui sí que assistirà al congrés del PSC seran les secretàries generals del PSOE d’Euskadi i de Balears, Idoia Mendía i Francesca Armengol, i també el líder del PSOE de Castella i Lleó, Luis Tudanca. Tots tres també defensors del no a Rajoy al Congrés dels diputats, i responsables de tres federacions socialistes que s’han mostrat critiques amb l’actual direcció del PSOE, i properes als postulats de l’exsecretari general del partit, Pedro Sánchez.

Tan tensa està la corda entre el PSC i el PSOE, que és previst que en el congrés d’aquest cap de setmana, la reformulació de relacions entre els dos partits serà un dels principals eixos de debat. Arran de la petició de diversos militants, les relacions PSC-PSOE, que no estaven previstes ser tractades en aquest congrés, estan incloses en la ponència marc.

Dins d’aquest context, també està previst que es tracti la proposta d’apropar posicions i establir un marc de relacions amb el futur partit en el qual està treballant l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Des del PSC s’apunta que només unint les esquerres catalanes s’aconseguirà una majoria de progrés al Parlament de Catalunya.

Del 13è congrés del PSC hi ha de sortir una nova executiva que estarà dirigida pel recentment escollit primer secretari del partit, Miquel Iceta, qui va assegurar que farà una direcció integradora i que hi pensa incorporar a la seva rival a les primàries, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i persones afins a ella.

Tan Iceta com Parlon s’han mostrat sempre partidaris dels postulats de Pedro Sánchez, i contraris a facilitar la investidura de Mariano Rajoy, fet que els ha generat un clar distanciament de l’actual direcció del PSOE.

(Visited 39 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari