El ministre Jordi Alcobé va cobrar 360.000 euros de la BPA

Va intermediar com a comissionista en l'operació de 'sale & leaseback' de l'edifici corporatiu del banc
alcobe
alcobe

El ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions d’Andorra, Jordi Alcobé, no va dir tota la veritat als periodistes en la seva compareixença en roda de premsa el passat dia 13 per donar explicacions sobre les seves relacions amb la Banca Privada d’Andorra (BPA) i l’asseguradora Allianz en l’escàndol de lobbying protagonitzat per l’exconsellera general Meritxell Mateu. Va afirmar que, com economista, es va limitar a fer estudis i treballs de redacció de la memòria anual del banc dels germans Cierco entre els anys 2006 i 2012.

Les declaracions de Jordi Alcobé als mitjans de comunicació van sobtar perquè reconeixia, de manera explícita, que va simultaniejar durant un any i mig el seu càrrec ministerial al govern de Toni Martí amb tasques professionals remunerades a la BPA. Aquesta situació està prohibida expressament en l’article 4.5 de la Llei de Govern de l’any 2000, que estableix que els ministres no poden “exercir activitats remunerades, siguin mercantils, industrials o professionals”.

Després de la seva aparició en els mails de l’Andorraleaks publicats per EL TRIANGLE, Jordi Alcobé va presentar la seva dimissió al cap de govern, però Toni Martí no li ha acceptat. Aquesta decisió deixa Toni Martí en una posició política insostenible, ja que suposa un incompliment flagrant de l’article 4.5 de la Llei de Govern per part, precisament, de qui l’ha d’acatar i de fer complir. En qualsevol país democràtic europeu, aquesta greu negligència del cap de Govern suposaria l’inici d’un procés legislatiu per a la seva destitució i/o inhabilitació.

Però és que, a més, la relació Jordi Alcobé-BPA no es va limitar a tasques vinculades amb el departament d’estudis. Segons publica la revista EL TRIANGLE, en l’edició que sortirà a la venda el pròxim dimecres, el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions va cobrar, poc abans d’entrar al govern, una comissió de 360.000 euros per la seva intermediació en l’operació de sale & leaseback (venda amb compromís de lloguer) de la seu central de la BPA a l’Avinguda Carlemany de Les Escaldes.

Natural de la parròquia de Canillo, Jordi Alcobé va convèncer un veí d’aquesta localitat, Miquel Mandicó de cal Xicos, perquè invertís 15 milions d’euros en la compra de l’edifici corporatiu de la BPA. L’operació es va materialitzar a finals de l’any 2010 i el ministre va cobrar 360.000 euros per la seva tasca d’intermediari. En la seva compareixença del dia 13 davant els mitjans de comunicació, Jordi Alcobé –que va voler fer un exercici de “transparència”- es va oblidar d’explicar la seva activa participació i els importants honoraris que va cobrar com a comissionista en aquesta operació de sale & leaseback.

(Visited 52 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari