La ‘banda dels quatre’ treu petroli de la plaça de les Glòries

Título de la imagen
Título de la imagen

A les acaballes del mandat de l’anterior alcalde, Xavier Trias (CiU), la societat municipal Bimsa, que aleshores estava presidida per Antoni Vives, va adjudicar, el 27 de febrer de l’any passat, les obres de construcció de la primera fase dels túnels de la plaça de les Glòries. El pressupost d’aquestes obres, en el tram comprès entre els carrers Castillejos i Badajoz, era de 65,6 milions d’euros (més IVA) i s’havia d’executar en 24 mesos. Al concurs s’hi van presentar sis ofertes, i en va resultar guanyadora l’UTE formada per les empreses Benito Arnó, Copisa, Comsa i Rogasa, amb un pressupost d’adjudicació de 49,6 milions d’euros (més IVA).

Només cal repassar l’hemeroteca per constatar que tres d’aquestes empreses (Copisa, Comsa i Rogasa) estan involucrades, en diversos graus, en la trama del 3% de finançament il·legal de l’antiga Convergència (cas Petrum) i en el sumari de l’Audiència Nacional sobre la fortuna amagada de la família Pujol. Per la seva banda, Benito Arnó forma part del lobby constructor de Lleida que en els últims anys, sota la protecció de l’exconseller Germà Gordó i de l’exdirector general d’Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell, ha aconseguit adjudicar-se una part important del pastís de les obres públiques a Catalunya.

Abans de començar ja se sabia que perforar la plaça de les Glòries és un treball d’una alta complexitat. Pel subsòl hi passen quatre túnels del metro i de la xarxa de rodalies de Renfe i cal comptar, a més, amb el clavegueram i les aigües freàtiques. Els túnels de les Glòries són l’obra pública més important que hi ha actualment en marxa a Barcelona i la banda dels quatre se n’està aprofitant a fons.

Al·legant dificultats tècniques imprevistes, l’adjudicació de 49,6 milions (més IVA) ha quedat en paper mullat i el nou pressupost s’enfila cap als 100 milions d’euros. Per descomptat, el termini de 24 mesos tampoc es complirà i ara Bimsa ha anunciat que les obres quedaran enllestides a finals del 2018. Fa tota la impressió que la banda dels quatre s’ha aprofitat de la ingenuïtat i la inexperiència de l’equip d’Ada Colau per munyir les Glòries a sac.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides