Un soci misteriós amaga l’1,95% de l’empresa que explota l’ATLL

La participació del banc brasiler BTG Pactual en l'empresa concessionària de la privatització no era del 39%, com sempre s'ha dit, sinó del 37,05%
Título de la imagen
Título de la imagen

La composició accionarial de l’empresa ATLL Concessionària de la Generalitat de Catalunya SA, que té el monopoli del subministrament en alta de l’aigua que abasteix l’àrea metropolitana de Barcelona, és un pou de sorpreses. Aquesta societat va ser l’adjudicatària, l’any 2012, de la privatització de l’empresa pública Aigües Ter Llobregat (ATLL), a canvi del pagament de 995,5 milions d’euros: 298,6 milions quan es va signar el contracte i els 696,8 milions restants a liquidar en còmodes terminis durant els 50 anys que dura la concessió atorgada per l’exconseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, que va cessar en el càrrec poc temps després.

LA LOTERIA QUE SEMPRE TOCA

Es tracta d’un negoci segur i rodó, com n’hi ha pocs. Durant els 50 anys de vigència del contracte es calcula que ATLL Concessionària de la Generalitat de Catalunya ingressarà, trinco-trinco, uns 20.000 milions d’euros. És a dir, amb l’excusa de la crisi, el govern d’Artur Mas es va vendre per menys de 1.000 milions d’euros una ubèrrima vaca de titularitat pública que, en comptes de llet, raja euros a dojo.

Qui són els beneficiaris d’aquesta loteria que sempre toca? Com ja hem informat a bastament des d’EL TRIANGLE, el capital fundacional d’ATLL Concessionària de la Generalitat de Catalunya SA se’l repartien majoritàriament el Grup Acciona (39%) i la societat de jurisdicció britànica Aigües de Catalunya Ltd., instrument inversor creat pel banc brasiler BTG Pactual (39%). A més, dues societats (Global Lubbock SL i Global Buridan SL), controlades per la família Entrecanales, els fundadors d’Acciona, tenien un 12% addicional que els garantia, d’aquesta manera, la majoria del 51%. El 10% restant se’l repartien les societats instrumentals de dues poderoses famílies catalanes: els Rodés (a través d’Acacia ISP SL) i el matrimoni Torreblanca-Godia (a través de Gopa Consulting SL).

OPERACIÓ LAVA JATO

Però aquest esquema accionarial va saltar pels aires el 25 de novembre del 2015, amb la detenció i processament d’André Esteves, el CEO de BTG Pactual, per la seva implicació en el cas de corrupció Lava Jato, que ha comportat la destitució de la presidenta Dilma Rousseff. Els nous responsables del banc brasiler van decidir vendre a cuita-corrents totes les participacions que van poder per tal de reforçar l’estructura financera de l’entitat. Entre d’altres desinversions es van desfer del paquet accionarial que tenien a ATLL Concessionària de la Generalitat de Catalunya SA, a través de la societat instrumental Aigües de Catalunya Ltd.

Els embolics judicials que acompanyen la privatització de l’ATLL, amb reiterades sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que estableixen la seva nullitat, són una “bomba de rellotgeria” pendent de la resolució final del Tribunal Suprem. Els brasilers de BTG Pactual, que prou problemes tenen amb la justícia al seu país, van arribar a un ràpid acord amb Acciona per vendre’ls les seves accions a ATLL Concessionària de la Generalitat de Catalunya SA.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides