La lliura cau al nivell més baix dels últims 30 anys

Els mercats finançers castiguen les propostes de la primera ministra Theresa May, que opta per un 'hard brèxit'
Título de la imagen
Título de la imagen

L’impacte del Brèxit en els mercats financers ha començat a deixar-se sentir amb força. Poc dies després que s’hagi confirmat la sortida del Regne Unit de la Unió Europea per la via ràpida, la lliura esterlina ha caigut al nivell més baix dels últims 30 anys. Els mercats han reaccionat amb hostilitat davant les declaracions de la primera ministra Theresa May, que s’està decantant pel ‘hard brèxit‘.

La primera ministra ha anunciat que posarà un control de fronteres i que les empreses britàniques hauran d’elaborar llistes dels seus empleats estrangers i explicar perquè els van contractar. Tot això, sumat a l’anunciada sortida del mercat únic, són suficients motius perquè la divisa britànica hagi caigut, en les últimes hores, al seu valor més baix en relació al dòlar estatunidenc des del 1985.

El Banc d’Anglaterra corrobora que la caiguda de la lliura es deu a la preocupació dels mercats davant d’una eventual ruptura amb els socis europeus. Posats a elegir, els partidaris del ‘hard brèxit’ es mostren cada cop més favorables a assumir el perjudici econòmic per evitar el mal polític. Els analistes preveuen un cop molt dur a l’economia britànica, que dedica la meitat de les seves vendes a l’exterior.

Les dificultats per a l’intercanvi comercial amb la Unió Europea (UE) també afectarà l’estatus de Londres com a capital financera, perquè el Govern no podrà garantir una protecció especial per a la City, que està classificada juntament amb Nova York com el principal centre de les finances mundials.

A tot això, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha assumit que “no seran negociacions fàcils” amb Londres, mentre que el president francès, François Hollande, ha recordat que “sortir de la UE té un preu“.

En un intent de treure importància al fet, el conservador britànic Philip Hammond ha atribuït la caiguda de la lliura a “factors tècnics“, i ha afirmat que “els mercats tornaran a pujar i a baixar“. Hammond ha declarat que Londres està “sobradament preparat“, i que tot correspon a “canvis de sentiment a curt termini” i al “soroll de fons” que ha generat el Brèxit.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides