La Policia Nacional i els Mossos treuen foc pels queixals

Els sindicats majoritaris denuncien que la seguretat ciutadana està sota mínims i carreguen contra el ministre de l'Interior i el conseller
Título de la imagen
Título de la imagen

Espanya i Catalunya es troben en el nivell 4 d’alerta antiterrorista (el màxim és 5, que preveu la intervenció de l’exèrcit) davant la certesa que és un objectiu prioritari de les cèl·lules jihadistes infiltrades a la Unió Europea per cometre atemptats. La reivindicació territorial d’al-Andalus, antiga zona de dominació musulmana de la península Ibèrica, forma part del discurs de l’Estat Islàmic (EI) i és, per tant, un escenari idoni perquè pateixi atacs terroristes indiscriminats.

La massacre dels trens de rodalies de Madrid de l’11 de març de l’any 2004, que va provocar la mort de 192 persones, resta gravada a foc en la memòria dels cossos policials espanyols i no es descarta, en absolut, un nou atemptat en qualsevol moment. A més, en ser una destinació turística de primera, les repercussions d’un atac terrorista a Espanya tindrien l’efecte intimidatori buscat, com ha passat aquest estiu a Turquia o Tunísia.

“DESMOTIVACIÓ”

Contrasta aquesta situació de màxima alerta antiterrorista –ratificada després dels últims atemptats de Niça i Brussel·les– amb les queixes que formulen els principals sindicats dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Nacional a Catalunya per l‘alarmant manca d’efectius que pateixen i que comporta la desatenció de serveis bàsics que afecten la seguretat pública. El conseller Jordi Jané i el ministre en funcions de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, tot i estar als antípodes polítics, comparteixen l’animadversió de les seves tropes, que es veuen desbordades pels requeriments que exigeix la declaració del nivell 4.

Imma Viudes, la portaveu del sindicat SAP-UGT, el més important dels Mossos, afirma que a l’actual plantilla de la policia catalana -formada per uns 16.800 efectius– li manquen 1.500 places per ser plenament operativa. A causa de la migradesa de les finances de la Generalitat, des de fa quatre anys no surten noves promocions de l’Institut de Seguretat Pública de Mollet. A més, ni tan sols es cobreixen les baixes per jubilació dels agents. L’anunciada promoció de 400 nous mossos ha quedat ajornada sine die amb l’excusa que la CUP ha sabotejat l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2016.

Segons denuncia SAP-UGT, hi ha comissaries de districte de Barcelona i de ciutats del Maresme i del Vallès Oriental que només disposen d’una patrulla operativa. I en viles com l’Ametlla de Mar o Móra d’Ebre hi ha un únic agent per torn. La crònica manca de material policial en bon estat, l’aparició de rates o puces en comissaries i els greuges salarials –els mossos encara no han cobrat les pagues dels anys 2013 i 2014– provoquen indignació i desmotivació.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides