La Generalitat anuncia que retorna només 53 peces de Sixena

El conseller Vila n'ha de lliurar 97 abans del 25 de juliol o s'exposa a una acusació de desobediència
El conseller de Cultura, Santi Vila, aposta per buscar altres aliances.
El conseller de Cultura, Santi Vila, aposta per buscar altres aliances.

La Generalitat de Catalunya ha anunciat que aprovarà en el Consell de Govern del pròxim dimarts el trasllat de 53 obres del Monestir de Santa Maria de Sixena que ara es troben al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), una decisió que ha comunicat per carta al Govern de l’Aragó.

En el marc del litigi per les obres religioses de la Franja, un jutjat d’Osca va ordenar que 97 peces fossin enviades a l’Aragó abans del 25 de juliol. El Govern aragonès i l’Ajuntament de Villanueva de Sigena han sol·licitat que, si cal, es mobilitzi la brigada de Patrimoni Històric de la Policia Nacional per fer efectiva la recuperació de les peces i s’imputi per desobediència el conseller de Cultura, Santi Vila.

Per la seva part, Vila ha expressat que no es podrà completar el trasllat, indicant que no hi ha temps per formalitzar els tràmits necessaris. Fonts del departament de Cultura hi insistien les darreres hores. De fet, la Generalitat no disposa d’un pla de trasllat per a aquest 20 de juliol, com reclamava la jutgessa.

La cinquantena d’obres que rebran la llum verda per ser traslladades no estan catalogades com a béns protegits i actualment es troben al dipòsit del MNAC. Mai foren exposades.

En canvi, la resta fins a les 97 estan catalogades i protegides per la Llei catalana de patrimoni, i el Govern de la Generalitat no vol transgredir. La sentència que ordenava l’enviament d’aquest patrimoni a l’Aragó, d’altra banda, no és ferma i està recorreguda.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.