La premsa que consumeixo

Admetria la comparació entre Erdogan i Maduro a la premsa, perquè els dos dirigents, amb tics dictatorials, han tancat mitjans de comunicació. Però el veneçolà, a diferència del turc, no és un genocida. És una pena que la premsa impresa espanyola, que tantes portades va dedicar a Maduro durant la darrera campanya electoral, no faci el mateix amb el suposat demòcrata turc.

He aparcat el periodisme uns mesos. Com a ciutadà ociós que no necessita conèixer l’actualitat al minut (bye bye agències) he acabat perfilant una llista de diaris/mitjans de comunicació que satisfan les meves necessitats informatives.

Entenc, a més, que aquesta pot ser una mini guia útil per aquelles persones que no viuen de la informació però que tenen inquietuds informatives, és a dir, que es qüestionen els fets i les fonts d’on ha sortit la informació que consumeixen. Aquest motiu supera el risc (remot, suposo) de tancar-me alguna porta professional.

Fa mesos, més d’un any, que he deixat de consumir diaris clàssics. Només els llegeixo quan baixo a esmorzar al bar. Tant en format digital com en paper. Les versions on line són rígides, i tant els continguts com l’aparença, similars.

Dades, com que durant la darrera campanya electoral, Veneçuela va ocupar el 20% de les portades dels cinc principals diaris impresos d’Espanya i Catalunya, em tiren enrere a l’hora de seguir llegint aquest tipus de premsa, en mans, la major part de capçaleres, de bancs o de magnats.

Tota la premsa anglesa va atacar Blair arran de saber-se la farsa de les Armes de Destrucció Massiva per manipular l’opinió pública: Financial Times, The Independent, Metro, The Sun: “Weapon of mass deception“, Daily Mail: “A monster of desilusion“, The Guardian, The Times: “Blair’s private war”.

A Espanya, res. Silenci. Ni una menció a Aznar.

Consulto amb freqüència Contexto, el Jot Down de la informació d’actualitat. Para la cultura, Jot Down, para todo lo demás, CTXT. Llegeixo els seus continguts sense pressa, perquè fan honor al nom que s’han posat de capçalera. Llegeixo CTXT perquè a més d’informar-me, aprenc. Gerardo Tecé és mediàtic perquè molt bo, però m’agraden especialment els articles de Guillem Martínez, una enciclopèdia catalana.

De diari de capçalera d’esquerres, que serveix tant d’ús momentani per estar al tanto de les darreres novetats informatives com per aprofundir en temes determinats, tinc eldiario.es. A vegades abusen de la informació que genera Madrid. Tenen una secció Internacional espectacular, des que van signar la col·laboració amb The Guardian. És la manera fàcil de llegir articles i reportatges d’algunes eminències del periodisme anglosaxó.

El meu diari de dretes de capçalera és El Confidencial. Web molt ordenada de fàcil navegació. Treuen temes d’investigació potents i tenen bones fonts relacionades amb el cas Pujol, CDC i Andorra. La secció de tecnologia no està malament. I el día en fotos és un gran colofó de portada.

D’Infolibre m’agrada la secció d’Opinió: Luis García Montero, Benjamín Prado i sobretot, el Gran Wyoming, a més dels Maraña i Lobo.

Tants anys seguint l’actualitat catalana m’han afartat, i he deixat de banda, una mica, més que la informació que genera el país, el tractament que en fan els digitals d’aquí. La majoria de capçaleres on line segueixen patrons similars. De fet, molts dels digitals catalans comparteixen sistema d’edició de continguts. Si a això s’hi suma que moltes redaccions van curtes de personal i que han de tibar d’agències per omplir l’espai de les seves portades, el producte s’unifica i perd el meu interès.

Els segueixo poc, però m’agraden el Crític i la Directa per la feina d’investigació que fan i perquè intenten desmarcar-se del periodisme de redacció. Quan fa dies que no segueixo l’actualitat catalana consulto l’e-Notícies -tan criticat com llegit- perquè se’ls escapen pocs temes del moment. I pel què fa a El Triangle, només dir que si la gent llegís més el setmanari, estaria millor informada dels entramats que es couen a Catalunya des de fa 25 anys.

És la premsa que consumeixo, i no la premsa que em consumeix.

(Visited 83 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari