El cas Efial rebrota amb nous escorcolls anticorrupció

La Guàrdia Civil entra als ajuntaments de l'Ametlla de Mar, Tortosa, Ascó i Vandellós
efial ametlla
efial ametlla

Agents de la Guàrdia Civil efectuen escorcolls aquest dimarts als ajuntaments de l’Ametlla de Mar, Tortosa, Ascó i Vandellós en el marc d’una macrooperació dirigida per la Fiscalia Anticorrupció i pel Jutjat d’Instrucció número 1 d’El Vendrell, relacionada amb la contractació de la consultora Efial, també escorcollada.

Més de 300 agents s’han desplegat en l’anomenada operació Tèrmica, que resulta d’una peça derivada de les actuacions engegades al consistori de Torredembarra el 2014, arran de la qual es va acabar entrant a les seus de Convergència i de la Fundació CatDem.

També s’han fet entrades a ajuntaments com els de Torrejón de Ardoz, Miraflores de la Sierra, Chinchón (Madrid) i Trillo (Guadalajara), així com requeriments d’expedients a diversos consistoris d’arreu d’Espanya. A Catalunya, n’han rebut sol·licituds els de Barcelona, Girona, Llinars del Vallès, Cambrils, la Seu d’Urgell, Calonge i Masquefa. Quatre dels escorcolls s’han fet a Andorra. Els investigadors apunten que es va ordir una trama per desviar-hi fons.

Un dels ajuntaments sota la lupa dels investigadors per la seva relació amb Efial és el de Girona, representants del qual han negat que estigui sent escorcollat. Com va publicar El País el passat mes de març, l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) va demanar-li expedients corresponents al període 2011-2015, durant el qual el president Carles Puigdemont era l’alcalde, per estudiar possibles afavoriments a Efial i altres empreses mitjançant l’adjudicació de serveis a dit.

Segons va especificar el Diari de Girona aleshores, en el punt de mira de l’OAC hi havia almenys cinc contractes adjudicats a dit a Efial, per un total de 112.000 euros. Els investigadors del cas, revela La Vanguardia, es personaran a la seu de l’OAC per demanar expedients relacionats amb les indagacions.

L’Ametlla de Mar, Ascó i Torredembarra eren fins ara els municipis assenyalats de manera destacada per la seva relació amb Efial, actualment denominada Consultoria en Gestión Innovadora SL, per bé que aquesta empresa ha treballat amb una llarga llista d’ajuntaments catalans, molts d’ells governats per Convergència.

La Guàrdia Civil ha detingut onze persones. Entre ells hi ha l’exalcalde de Tortosa Andreu Martí i Josep Manel Bassols, excap de campanya de Puigdemont a Girona, que ja fou detingut en l’operació Petrum, engegada contra el pagament de comissions del 3% a Convergència.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides