Els comuns es consoliden i guanyen a Catalunya!

Entre l’allau d’anàlisis i interpretacions que deixen les urnes del 26-J hi ha una evidència que no hem de passar per alt: l’esclatant èxit de la plataforma En Comú Podem a Catalunya, ratificada com a primera força política en aquestes eleccions amb 12 escons. La formació que lidera Xavier Domènech, i que té l’alcaldessa Ada Colau com a principal referent mediàtic, ha guanyat a les demarcacions de Barcelona i Tarragona i ha estat l’opció més votada en les principals ciutats del país.

Pablo Iglesias no ha aconseguit l’anunciat sorpasso al PSOE a l’Estat espanyol però, en canvi, els comuns han quedat confirmats com la força que vertebra el vot progressista i d’esquerres a Catalunya, en especial entre el jovent. Aquest moviment, sorgit en bona mesura de les places del 15-M, ens demostra que ha arribat per quedar-se, tot i la seva inexperiència organitzativa i política. Amb una legislatura de quatre anys al davant, En Comú Podem té ara l’oportunitat de consolidar el seu missatge i la seva estructura territorial per tal de fer escoltar la seva veu potent en aquest nou escenari.

A més de Xavier Domènech, noms propis com Lucía Martín, representant de la PAH i número dos dels comuns per Barcelona; Marta Sibina, coeditora de la revista Cafèambllet i cap de llista per Girona, o Jaume Moya, activista ecologista i cap de llista per Lleida, que han guanyat l’escó aquest 26-J, estan cridats a tenir un important protagonisme. Una nova fornada de polítics, fins ara anònims, està emergint de les urnes i la seva visibilitat contribuirà, sens dubte, a enriquir i a capgirar els grans debats públics. En Comú Podem és la primera força catalana al Congrés dels Diputats de Madrid i això ha de tenir, entre altres conseqüències, l’obtenció d’un grup parlamentari propi.

En el camp nacionalista també s’ha produït un terratrèmol. Si bé els resultats en nombre d’escons no s’han mogut en relació amb les eleccions del passat 20-D -nou diputats per ERC i vuit per CDC-, posant la lupa sobre el territori es detecten canvis substancials. Per primera vegada des del restabliment de la democràcia, els republicans són la força més votada en feus tradicionalment pujolistes com Girona (quina patacada pel president Carles Puigdemont, exalcalde de la ciutat!), Sant Cugat del Vallès, Manresa, Igualada, Berga, Palafrugell, La Seu d’Urgell o Balaguer i consoliden la seva victòria a Figueres, Palamós, Vilafranca del Penedès, Valls, Solsona, Cardona, etc. La substitució de CDC per ERC com a referent del moviment catalanista/independentista ja és un fet després d’aquest 26-J.

Després de la polèmica pel monument franquista de Tortosa, el cas del seu alcalde, Ferran Bel, mereix un esment específic. Es presentava com a cap de llista de CDC per la demarcació de Tarragona… i ha quedat cinquè!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides