L’escàndol de la C-16

El Consell Comarcal del Bages fa costat a la Generalitat en el conflicte amb la concessionària Autema per les bonificacions dels peatges de l'autopista
c-16
c-16

A Catalunya passen coses molt greus que només s’expliquen per la profunda immoralitat i corrupció que ha presidit la vida pública del país durant les últimes dècades. Un cas com un cabàs és el de l’autopista de peatge C-16, entre Terrassa i Manresa, que explota la concessionària Autema, filial del grup Ferrovial.

Les obres d’aquesta autopista, inaugurada l’any 1989, van requerir una inversió de 233,1 milions d’euros. I la Generalitat, amb l’excusa de subvencionar els peatges als usuaris de la C-16 i de compensar el pla d’explotació economicofinancer elaborat per Autema, ha pagat, des de l’any 1999, un total de 257 milions d’euros a càrrec dels pressupostos públics. Ho acaba de denunciar el Consell Comarcal del Bages després d’una auditoria sobre els comptes d’aquesta concessió, que té vigència fins l’any 2039!

El decret de Santi Vila
En el sector de les autopistes hi ha dos negocis: la construcció de la infraestructura i la seva explotació a través dels peatges que paguen els usuaris durant el període de concessió. En el cas de la C-16, Ferrovial ha guanyat per partida doble: en ser una empresa d’obres públiques, ja va obtenir un enorme benefici autoadjudicant-se la construcció; i, després, ha continuat fent-ne amb els abusius peatges que cobra (és l’autopista més cara de Catalunya) i amb les subvencions que li paga la Generalitat des de l’any 1999, gràcies al decret que es va treure de la màniga l’aleshores conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Pere Macias.

Amb l’aplicació d’aquest decret, la concessionària Autema s’ha embutxacat 257 milions d’euros en subvencions de la Generalitat. D’un cantó, pel diferencial bonificat de les tarifes entre els dies laborables (4,22 euros) i els festius (7,67 euros).

De l’altre, per la diferència entre el nombre de vehicles que hi haurien de passar per tal que Autema obtingués el benefici previst en el seu business plan i els que realment hi passen. L’any 2014, per exemple, Autema va passar pels dos conceptes una factura a la Generalitat de 34 milions d’euros!

L’exconseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va intentar esmenar aquest abús sense precedents amb la publicació l’any passat del decret 161/2015, que reduïa la subvenció a Autema, de manera que aquest 2016 es calcula que només cobrarà uns 10 milions d’euros de l’erari públic. Però la filial de Ferrovial no vol perdre aquesta vaca lletera que té a Catalunya i ha presentat un recurs contenciós administratiu als tribunals contra aquest decret, que ha entrat en vigor aquest any.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides