Hitler a Gandesa

La candidatura de Ferran Bel a les eleccions del 26-J pot patir una patacada històrica
Títol de la imatge
Títol de la imatge

Les petjades de la Guerra Civil a les comarques del sud són encara molt visibles. Després de la vergonyosa consulta de Tortosa sobre el monument a la Batalla de l’Ebre, a Gandesa s’ha desfermat una polèmica per la pervivència del monòlit erigit en honor de l’aviador nazi Heinz Willer que hi ha a la rambla de la Democràcia d’aquesta localitat.

Un grup de veïns s’ha adreçat a l’alcalde, el convergent Carles Luz, per tal que aquesta rèmora del passat sigui retirada de l’espai públic. Heinz Willer era un aviador de la terrorífica Legió Còndor –responsable, entre altres atrocitats, del bombardeig de la vila basca de Gernika– que va ser abatut als voltants de Gandesa l’any 1938, en plena Batalla de l’Ebre.

En acabar la Guerra Civil, se li va dedicar un monòlit, escrit en alemany, on diu que l’aviador nazi va morir “per una Espanya lliure”. Com es pot veure a la foto que acompanya aquest article, al final de la làpida commemorativa també hi figura inscrit el número 88, que és l’acrònim de Heil, Hitler (la lletra H és la vuitena de l’alfabet i la xifra 88 es tradueix per HH-Heil, Hitler).

Per a més inri, aquest monòlit és a tocar de les Escoles Velles de Gandesa, seu del Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre (CEBE). És inaudit que, gairebé 75 anys després d’aquella tràgica conflagració bèl·lica, encara resti dempeus un memorial dedicat a un dels membres de la sanguinària Legió Còndor on, a més, es fa una exaltació del Führer. Això constitueix avui una raresa única a Europa.

La vinculació familiar de Ramón Serrano Suñer amb la vila de Gandesa –la seva mare era de la capital de la Terra Alta– explica l’existència d’aquesta làpida. Ramón Serrano Suñer –el cuñadísimo del dictador Francisco Franco– va ser ministre d’Afers Exteriors de la dictadura i un declarat simpatitzant del III Reich. En aquest sentit, va ser l’organitzador de la División Azul, que va combatre al costat de les tropes nazis en la desastrosa ofensiva contra la Unió Soviètica.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides