La visita antiBrexit de Cameron a Gibraltar cou Rajoy

Espanya havia reclamat davant l'ONU posar fi a "la situació colonial" del Penyal
david cameron
david cameron

Durant la reunió del Comitè dels 24 de l’ONU, que fa el seguiment dels processos de descolonització, la representant espanyola va reclamar que “la situació colonial de Gibraltar” s’acabés amb “urgència”. El moviment de peça espanyol pel que fa al Penyal es produeix poc abans que el Regne Unit decideixi, amb la votació del pròxim 23 de juny, si abandona la Unió Europea (UE).

Aquest dijous i en aquest context, David Cameron, qui s’oposa a aquesta sortida batejada com Brexit, seria el primer cap de govern britànic que visita Gibraltar des del 1968. Hi arriba, oficialment, amb l’objectiu de promoure la permanència del Regne Unit a la UE. Al Penyal hi ha uns 23.000 votants.

Aquesta visita no li fa gens de gràcia al president espanyol en funcions, Mariano Rajoy. En una entrevista a RNE ha expressat: “Al Govern no li agrada que el senyor Cameron vagi a Gibraltar, el que es debat és que el Regne Unit es queda a la UE o surt de la UE i la campanya per a això hauria de fer-se al Regne Unit i no a Gibraltar“. Ras i curt: nega la sobirania britànica sobre el Penyal.

En aquest senti, ha manifestat que “Espanya sempre ha pensat que Gibraltar forma part del nostre territori nacional, passi el que passi en el referèndum”. Quant a una possible solució com la cosobirania ha respost que “ja es veurà”.

“Mai serem espanyols”, ha reiterat recentment el ministre principal de Gibraltar, Fabián Picardo, com tantes vegades han fet ell mateix i els seus predecessors en el càrrec.

Si els britànics surten de la UE, es provocaria una situació complicada per als gibraltarenys, com s’explica al número 1213 d’EL TRIANGLE: Gibraltar quedaria fora dels tractats comunitaris, tornaria a quedar aïllat per les barreres duaneres i l’economia del Penyal es col·lapsaria.

ULTIMA HORA
David Cameron ha suspès els actes previstos a Gibraltar, després que la diputada del Partit Laborista britànic, Jo Cox, hagi sigut atacada mentre celebrava un acte a Birstall, al nord d’Anglaterra. Finalment, la diputada ha mort arran de les ferides de l’agressió. Després de l’atac, la policia ha detingut a un home de 52 anys com a principal responsable. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides