Puigdemont dificulta l’aprovació dels pressupostos

El president de la Generalitat i el seu vicepresident econòmic discrepen sobre una pujada de l'IRPF
Junqueras i Puigdemont en un ple al Parlament.
Junqueras i Puigdemont en un ple al Parlament.

Dins de Junts pel Sí hi ha dues visions antagòniques sobre la possibilitat d’incrementar l’IRPF: per una banda, el vicepresident econòmic, el republicà Oriol Junqueras, defensa un augment impositiu per a les rendes més altes i una reducció per a les més baixes; mentre que el president, el convergent Carles Puigdemont, va declarar ahir en un dinar amb empresaris que està en contra de qualsevol modificació i va descartar possibles “retocs”.

 

El secretari d’Economia, el republicà Pere Aragonès, argumenta que per dependre menys del FLA i per incrementar la despesa social cal introduir canvis en el sistema impositiu, com seria apujar els trams més alts de l’IRPF.

 

La consellera de Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, va precisar que Junqueras només va parlar d'”estudiar propostes”, que no es van tractar en l’últim consell executiu, si bé va afegir que era “una prioritat del govern la rebaixa dels trams més baixos de l’IRPF”.

 

En realitat, aquesta última proposta també surt del departament d’Oriol Junqueras. Per a rendes inferiors als 17.700 euros anuals, a Catalunya s’aplica ara un 12%, mentre que la mitjana autonòmica espanyola és del 10,6%. Per a les rendes de més de 100.000 euros, a Catalunya el tipus és del 18,03%, mentre que la mitjana espanyola se situa en el 18,27%. No obstant això, Puigdemont no està disposat a aplicar “retocs”.

 

Des de la CUP es van agafar a aquestes últimes declaracions per dir que hi estaven totalment a favor: tant pel que fa a apujar l’IRPF per a les rendes més altes, que proposava Aragonès, com abaixar-lo per a les rendes més baixes, tal com va dir Munté tot i que no està clar que Puigdemont ho comparteixi.

 

En els cercles de la CUP hi ha el convenciment que l’obstacle per arribar a un acord pels pressupostos no està en el sector republicà de Junts pel Sí, sinó en el convergent, començant pel president Puigdemont. En aquest sentit, recorden que Junqueras accepta negociar qüestions com l’ impagament de part del deute i, que si fos per ell, BCN World ja estaria enterrat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides