Operació de salvament dels Borbons i dels Pujol

La detenció de Miguel Bernad suposa la inhabilitació cautelar de l'entitat i la seva desaparició dels sumaris de corrupció
Título de la imagen
Título de la imagen

Fundada l’any 1995 per l’exsecretari general de Fuerza Nueva i mà dreta de Blas Piñar, l’advocat Miguel Bernad, l’associació Manos Limpias -que s’autodefineix com un “sindicat de funcionaris”– ha estat el flagell dels inculpats en els principals casos de corrupció política que han sacsejat l’Estat espanyol en els últims anys. Des del passat dia 18 d’abril, Miguel Bernad és a la presó de Navalcarnero, acusat dels delictes d’extorsió, amenaces i integració en una organització criminal.

Manos Limpias està personada, com a acusació popular, en més de 30 sumaris calents. Entre d’altres, en els més sonats que afecten el PP (cas Gürtel i cas Bárcenas), el PSOE (el cas dels ERO d’Andalusia), CDC (cas ITV i cas Pujol) i la casa reial espanyola (cas Nóos).També està present en la instrucció de sumaris polítics com el del 9-N, on figuren com a investigats l’expresident Artur Mas, les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau i el diputat Quico Homs.

LES BRANQUES I ELS NIUS
Què passarà amb el sindicat Manos Limpias després de la detenció del seu secretari general? El jutge Santiago Pedraz, que ha engarjolat Miguel Bernad i el seu soci Luis Pineda, president de l’associació Ausbanc, té a les seves mans una decisió cabdal que pot ajudar a capgirar el conflicte Catalunya-Espanya i, de retop, pot desactivar el procés independentista: la inhabilitació cautelar de l’entitat Manos Limpias i, en conseqüència, la seva desaparició automàtica dels sumaris en els quals està personada. Des del 18 d’abril, al Palau de la Zarzuela i al domicili dels Pujol a General Mitre respiren més tranquils.

Si Manos Limpias queda jurídicament estigmatitzada, l’advocada Virginia López Negrete, que exerceix l’acusació particular en el judici del cas Nóos, on demana vuit anys de presó per delicte fiscal a la germana del rei d’Espanya, quedarà amb el cul a l’aire. El mateix succeeix amb els sumaris del cas ITV, on està empaperat Oriol Pujol, i del cas Jordi Pujol júnior, on també hi figuren com a investigats l’expresident de la Generalitat i la seva esposa, Marta Ferrusola.

De moment, l’advocat que representava Manos Limpias en el cas Pujol, Sebastián de Juan, ja ha anunciat que no continuarà en la causa que instrueix el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, que exigeix una fiança de 20.000 euros a l’entitat per poder-se personar. Per la seva banda, l’advocat Álex Zaragüeta, que porta l’acusació popular en nom de Manos Limpias en el sumari del cas ITV, ha manifestat la seva predisposició a arribar a un pacte amb la defensa i la Fiscalia Anticorrupció que eviti la celebració del judici oral.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides