BPA ha estat venuda a un fons voltor denunciat pel FinCEN

JC Flowers era propietari d'un banc nord-americà sancionat per la unitat antiblanqueig del seu país per efectuar transaccions de diners irregulars amb Mèxic i la República Dominicana
Una de les antigues oficines de BPA.
Una de les antigues oficines de BPA.

El govern andorrà va intervenir fa un any Banca Privada d’Andorra (BPA) arran d’una simple notificació del FinCEN i, fa uns dies, va adjudicar els seus actius “sans” al fons d’inversió nord-americà JC Flowers, tot i que cinc anys enrere era propietari d’un petit banc del seu país que també va ser denunciat pel FinCEN, que és l’organisme antiblanqueig del departament del Tresor dels Estats Units.

 

Arran d’una nota del FinCEN en la qual s’advertia de possibles pràctiques de blanqueig, el govern andorrà va fulminar BPA, els actius sans de la qual van passar a Vall Banc, una entitat pont que s’acaba d’adjudicar a JC Flowers. Ara s’ha sabut que aquest fons d’inversió va ser propietari del 2009 al 2011 del Suddle River Valley Bank (SRVB), una petita banca de Nova Jersey, que precisament en aquells anys va ser denunciada pel FinCEN per transaccions irregulars de diners amb destí a Mèxic i a la República Dominicana.

 

Quan JC Flowers va comprar SRVB, que només tenia dues oficines, les dues a Nova Jersey, va obrir una xarxa de banca electrònica amb països de l’Amèrica Llatina que en dos anys va mobilitzar 1.500 milions de dòlars en transaccions financeres.

 

Aquests moviments milionaris van aixecar sospites al FinCEN, que va obrir una investigació al SRVB l’any 2011 i, arran d’això, JC Flowers es va afanyar a vendre les accions, segons s’indica en un comunicat de Greg Lowman, l’advocat nord-americà dels germans Cierco, principals accionistes de BPA fins que va ser intervinguda. JC Flowers es va vendre la seva participació en aquell banc a preu de saldos.

 

El 2013, el SRVB va acceptar una multa de 8,2 milions d’euros imposada pel FinCEN. Entre els diversos càrrecs que els van imputar figurava que no disposaven d’un programa per combatre de manera efectiva el blanqueig de diners.

 

Posteriorment, un grup d’accionistes minoritaris van interposar accions judicials contra SRVB i JC Flowers. El cas es va tancar amb un acord extrajudicial pel qual van cobrar una indemnització d’1,2 milions de dòlars.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides