Malestar per la consulta sobre el monument franquista de Tortosa

La Comissió per la retirada de símbols de la dictadura denuncia una "vergonya monumental, vergonya de consulta i vergonya de pregunta"
Monumento franquista en Tortosa
Monumento franquista en Tortosa

L’Ajuntament de Tortosa i els grups municipals de CiU, ERC, Movem Tortosa i el PSC ha acordat la data i la pregunta de la consulta sobre el monument franquista. El pròxim 28 de maig, els veïns d’aquesta localitat majors de 16 anys podran decidir sobre el destí del monument, aixecat el 1966 al riu Ebre, mitjançant dues respostes: a) Retirar-lo i museïtzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau i b) Mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau.

Detractors
El Parlament de Catalunya -com també l’Assemblea Nacional Catalana (ANC)- s’havia oposat a l’existència de la consulta i advocava per la retirada, basant-se en la llei de memòria històrica.

La Comissió per la retirada de símbols franquistes de la localitat, per la seva part, ha titllat de “vergonya” la manera com el Consistori consultarà els ciutadans sobre el monument, perquè no es tracta d’un monument sobre la Batalla de l’Ebre, sinó “d’exaltació del franquisme”. En concret, “al caudillo de la cruzada y a los veinticinco años de paz“, destaca.

Denuncia, així mateix, que la pregunta és “enganyosa” i està “mal plantejada”. Quant a la reinterpretació, assenya que no és possible, adduint que “ha estat, és i serà un monument d’exaltació franquista, més enllà de possibles rentades de cara”.

Aquesta comissió, que també és partidària de la retirada sense consulta, considera que aquesta és una “triple vergonya”: “vergonya monumental, vergonya de consulta i vergonya de pregunta”.

En el si del consistori, només la CUP i el PP, per motius ben diferents, han negat el seu suport a la convocatòria d’aquesta votació.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides