El ministre Soria surt als Papers de Panamà

José Manuel Soria i el seu germà haurien administrat una empresa 'offshore' els anys 90
José Manuel Soria
José Manuel Soria

El ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha aparegut a la documentació del ‘Papers de Panamà’ com a un dels administradors de l’empresa UK Lines Limited, segons ha publicat avui El Confidencial. A finals de setembre de 1992, el bufet d’advocats Mossack Fonseca, va incorporar al registre de les Bahames l’empresa UK Lines Limited, i va inscriure com a administradors a Tomàs Poggio, Méndez Fernández de Lugo i José Manuel Soria, actual ministre del govern del PP.

El ministre Soria, en declaracions a La Sexta, ha afirmat que aquesta empresa era una societat consignatària amb la qual hi havia treballat la seva empresa familiar, i ha negat haver format part de l’equip administrador. L’empresa opaca es va dissoldre a principis de 1995, poc abans que comencés la campanya electoral que va portar a José Manuel Soria a ser l’alcalde de Las Palmas de Gran Canaria. El nom de Soria, però, havia desaparegut el novembre de 1992 dels registres, i es va posar el del seu germà, Luis Alberto Soria, segons consta en la documentació.

L’empresa intermediària que va crear aquesta companyia és Canal Trust Company, entitat que depenia del BBVA Privanza (al paradís fiscal de Jersey), i que es va fer servir per crear estructures per amagar el patrimoni dels clients de l’entitat bancaria, segons es desprèn de les diligències del cas que va investigar el jutge Baltasar Garzón sobre l’entramat financer del BBVA. Es dóna la circumstancia que el ministre Soria va ser entre 1989 i 1995 president de la Consignataria Oceanix, S.A. empresa familiar que es dedicava als transports de productes del camp per tot Europa. Després, l’actual ministre, va ser nomenat vicepresident de la Caja de Ahorros de Canàries, i el seu soci a UK Lines Limited i empresari canari, Tomás Poggio, figura com a preceptor d’ajudes agrícoles relacionades amb el plàtan de Canàries.

El germà del ministre, Luis Alberto Soria, a hores d’ara és consultor de l’empresa Invertia, i la seva firma apareix a la documentació de l’empresa Montcalm Oil and Trading Company Limited. Tal com va publicar eldiario.es, aquesta societat va ser constituïda el març de 2013, un mes després que el govern de Mariano Rajoy aprovés un decret que facilitava el ‘fracking’ a Espanya.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides