El País Basc, federalista

Els mitjans de comunicació abans convergents i ara independentistes tenien una gran inclinació a parlar del País Basc. D’un temps ençà, però, aquesta comunitat és poc present en aquest mitjans. El mirall que representava per la dreta nacionalista i pels col·lectius independentistes d’esquerres catalans s’ha trencat. Millor no mirar-s’hi.

El mirall basc retorna els darrers mesos la imatge d’una gent que vota Podem a les eleccions generals i que s’allunya de l’independentisme. A Catalunya, la marca Podem també va quedar primera a les eleccions generals espanyoles.

El darrer sondeig de l’Euskobaròmetre elaborat per la Universitat del País Basc assenyala que un 34% dels ciutadans prefereix el federalisme com a forma de relació amb Espanya. A un 32% dels bascos ja els va bé el sistema autonòmic actual mentre que lluny, a onze de punts de distància dels federalistes, es situa l’opció independentista.

Com interpretar aquestes dades? Potser en el sentit que els bascos no volen la independència perquè els satisfà el sistema de concert econòmic vigent amb Espanya? Caldria deduir que la passió independentista dels darrers temps a Catalunya afluixaria si fruís d’un sistema similar?

Diuen molts economistes que el concert econòmic basc no es pot aplicar a Catalunya perquè Espanya no ho pot assumir. Que una cosa és que Espanya renunciï a una major solidaritat financera per part d’una comunitat com la basca, de 2,2 milions d’habitants, i una altra de ben diferent que renunciï a la que aporta ara Catalunya, que en té 7,5.

El debat independentista es juga a dos nivells: l’econòmic i el dels sentiments. El primer és un joc de conveniències. Hi sortirem guanyant més o menys diners si som independents? El segon, de voluntats. Creiem o no creiem que som diferents dels veïns?

De la resposta a aquestes dues preguntes i unes quantes més de sobrevingudes en depèn que les majories es decantin per la independència, el federalisme o l’autonomisme.

Plantejar-se-les és necessari i saludable.

I intentar amagar als que se les plantegin que el País Basc és ple de federalistes és jugar brut.

De tota manera, hi ha actituds més brutes, lamentables i perilloses de la Brunete mediàtica catalana. I sinó que li preguntin a Albert Boadella i la seva dona com han tractat els mitjans d’aquesta divisió cuirassada i subvencionada l’assetjament que pateixen a Jafre.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides