El projecte ibèric reneix de la mà de Caixabank

El BCE i la crisi de preus del petroli forcen Isabel dos Santos a cedir les seves accions
Título de la imagen
Título de la imagen

Aquest diumenge 10 d’abril era la data límit fixada pel Banc Central Europeu (BCE) per tal que el Banco Portugués de Investimento (BPI) liquidés la seva posició de control sobre el Banco de Fomento de Angola (BFA), entitat que no compleix les normes internacionals de regulació i supervisió bancària. Si l’entitat portuguesa, presidida per Fernando Ulrich, no acata les exigències del BCE, s’exposa a una sanció diària de 160.000 euros i està condemnada a un duríssim càstig a la Borsa que, com és obvi, els seus accionistes i el govern de Lisboa volen evitar a tota costa.

SANTORO FINANCE
Segons informacions periodístiques, en les últimes hores s’ha tancat un acord entre els directius de Caixabank amb els de l’hòlding Santoro Finance -propietat de la filla del president d’Angola, Isabel dos Santos- per tal d’evitar les sancions del BCE. Aquest pacte “in extremis”serà comunicat oficialment aquest dilluns.

Amb el pas dels anys, l’entitat bancària catalana, que presideix Isidre Fainé, s’ha acabat convertint en el primer accionista del BPI i en l’actualitat ja té el 44,1% del capital accionarial. Per la seva banda, Isabel dos Santos controla el 18,6% del banc portuguès i, a la vegada, té interessos consolidats en el BFA.

La brutal caiguda que ha experimentat en els últims mesos el preu del petroli -base de l’economia angolesa- ha col·locat l’hòlding Santoro Finance en una difícil situació i la venda del seu paquet d’accions al BPI és una pilota d’oxigen. El problema de les complicades negociacions amb Caixabank era el preu final de la compra del paquet d’Isabel dos Santos, computant el seu bescanvi per la participació del banc portuguès al BFA.

Els mitjans financers de Lisboa donen per fet que l’acord obligarà Caixabank a presentar una OPA per la totalitat del BPI. De fet, el banc català ja ho va intentar l’any passat, però, en aquella ocasió, l’OPA formulada va ser rebutjada per la resta d’accionistes, que van considerar insuficient el preu ofert per Caixabank.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides