El Parlament no vol ratificar la declaració de ruptura

Junts pel Sí diu que el text de la moció de la CUP podria portar conseqüències legals contra la cambra catalana
Arrimadas al faristol parlamentari
Arrimadas al faristol parlamentari

La Mesa del Parlament ha demanat a la CUP que modifiqui el redactat de la moció en la qual es demana que la cambra catalana es comprometi a tirar endavant amb la resolució aprovada pel Ple del Parlament del passat 9 de novembre sobre el procés de ruptura de Catalunya amb Espanya. Tot i això, la Mesa del Parlament ha admès a tràmit la iniciativa. Els 4 representants a la Mesa de JxSí han votat a favor, C’s i el PSC hi han votat en contra. Catalunya Sí Que Es pot no ha participat en la votació (el PP i la CUP no tenen representació a la Mesa del Parlament).

Malgrat que els representants de JxSí han votat a favor de la tramitació de la moció, el vice-president primer del Parlament, Lluís Corominas (JxSí) ha afirmat que amb l’actual redactat, la moció pot portar conseqüències legals a la cambra, ja que la resolució del 9-N està suspesa pel Tribunal Constitucional. Tot i aquest advertiment, els membres de la CUP ja han afirmat que no pensen tocar “ni una coma” del text.

Si segueixen així els posicionaments, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell (JxSi), plantejarà un canvi d’ordre del dia del Ple dels dies 6 i 7 d’abril perquè no es debati la moció en aquesta sessió plenària. Si l’esquerra anticapitalista seguís sense voler canviar el text en qüestió, Forcadell forçaria que la moció “caigués” de l’ordre del dia, i en última instància seria el mateix Ple del Parlament qui decidiria si es debat o no la moció; i tot apunta que la majoria dels diputats es mostrarien contraris al debat i a la votació del text de la CUP.

La moció de la CUP insisteix en la vigència de la declaració independentista aprovada pel Ple del Parlament el passat 9 de novembre, i insta al Govern de la Generalitat que presenti en un termini de 30 dies un pla d’execució de tots els annexos de la declaració. El text diu que en aquests trenta dies, el Govern ha d’elaborar un pla d’actuació de la fase preconstituent del nou Estat català, i que s’inclogui una partida pressupostaria per finançar aquesta fase preconstituent. La moció de l’esquerra anticapitalista demana que es desatenguin els requeriments de l’Audiència Nacional que afecten el procés de desconnexió amb l’Estat espanyol, i que el cos dels Mossos d’Esquadra no actuï com a policia judicial en aquest cas. La moció també demana que el Govern doni suport als ajuntaments investigats per haver donat suport a la declaració del 9-N.

(Visited 57 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari