IGFA es fica en tots els merders

Aquesta empresa olotina de gestió de residus està esquitxada pel cas del 3% i pel desviament d'ajudes a la Cooperació de la Diputació de Barcelona
igfa
igfa

El 21 d’octubre passat, el mateix dia que la Guàrdia Civil va escorcollar la seu central de Convergència i va detenir el seu administrador, Andreu Viloca, també va entrar a domicilis particulars, a oficines d’empreses i a l’Ajuntament d’Olot. Tan bon punt van posar els peus en aquesta última institució, els agents van deixar clar al secretari municipal que només venien per un expedient: el de la concessió del servei de recollida i selecció d’escombraries que l’Ajuntament va adjudicar el 2011 a la unió temporal d’empreses (UTE) formada IGFA i Urbaser.

La Guàrdia Civil va detenir un directiu d’Urbaser, una corporació del grup ACS, que presideix Florentino Pérez; però no en va detenir cap ni tan sols en va interrogar cap d’IGFA, un grup amb seu a Olot, que fa uns mesos es va veure esquitxat pel cas del desviament de les ajudes de Cooperació de la Diputació de Barcelona.

Fins ara, l’empresa olotina Instal·lacions, Gestió, Formació i Assessorament SA, més coneguda per IGFA, s’havia mantingut al marge dels escàndols polítics, però, ves per on, ara està sota la lupa. Per una banda, la Fiscalia Anticorrupció i el Jutjat d’Instrucció número 1 del Vendrell, en el marc del cas del 3% sobre el presumpte finançament il·legal de Convergència, investiguen el contracte d’escombraries d’Olot i, per altra banda, els grups de l’oposició a la Diputació de Barcelona estan tirant del fil de les ajudes a la Cooperació que es van desviar a un grup d’empreses entre les quals també apareix IGFA.

IGFA es dedica a la gestió integral de residus, però entre els seus objectius socials declarats també es mencionen el transport, l’administració de finques i la consultoria. Té quatre socis i tots quatre figuren com a consellers delegats: Josep Garriga Molins, Josep Anfruns, Josep Santandreu (que també exerceix de vicepresident) i Francesc Xavier Masip (president).

L’alcalde tenia pressa
Després que la Guàrdia Civil es presentés a l’Ajuntament d’Olot per demanar l’expedient del contracte de recollida d’escombraries concedit a Urbaser-IGFA, l’alcalde, el convergent Josep Maria Coromines, va dir que estava “molt tranquil” i va recordar que les bases del concurs les havia redactat l’anterior equip que encapçalava el socialista Lluís Sacrest. Això és tan cert com que, qui realment el va adjudicar, precisament en el primer ple després del de presa de possessió, en ple mes d’agost, va ser el mateix Coromines. Pel que es veu, CiU tenia molta pressa en donar a Urbaser-IGFA un contracte de 19.704.000 euros, a raó de 2.463.883,96 euros més IVA durant vuit anys.

Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), que s’encarregava del servei de recollida d’escombraries d’Olot fins aquell moment, va recórrer l’informe tècnic i la puntuació de les ofertes i, finalment, va presentar un contenciós. No obstant això, dos anys després, va retirar-lo. Segons informacions de Diari de Girona, Coromines va «anar a Barcelona a agrair-los-ho». Curiosament, a la ciutat de Girona, la situació va ser al revés: FCC va guanyar el concurs pels pèls i l’empresa de Florentino Pérez va recórrer i després va presentar un contenciós, que també va acabar retirant. FCC i Urbaser estan en la llista de 39 empreses multades per la Comissió Nacional de Mercats i Competència per repartir-se els clients.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 151 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari