La indústria làctia posa de mala llet els productors

Els baixos preus d'origen i els abusos en el sector, motius d'alerta
vaques

El principal sindicat del camp català, Unió de Pagesos (UP), ha convocat una concentració a Mollerussa aquest dijous per protestar per les condicions que pateixen els productors de llet a Catalunya.

Segons denuncien, esgrimint dades del Ministeri i el Departament d’Agricultura, el sector lleter català pateix una greu situació marcada per un preu mitjà d’origen (0,31 euros/litre) inferior a la mitjana dels costos de producció (0,3531 euros/litre). També exposen que la indústria està deixant d’adquirir llet a ramaders individuals i a grups sencers: fins a 32 explotacions d’un total de 605, segons les seves dades, han quedat marginades l’any passat.

UP, a més, es queixa que el sector empra la llet com a producte reclam, incomplint la normativa: consideren que es malmet la imatge del producte pel fet d’entrar en una guerra de preus.

Així mateix, aquest sindicat acusa l’Administració de permetre la proliferació de macro granges en perjudici d’altres explotacions i denuncia que els intermediaris compren llet a preus baixos que es destina a fabricar llet en pols, que acaba sovint anant a parar a la indústria que no vol comprar-la directament al productor.

El càrtel de la llet
El març de l’any passat, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va fixar una multa de 88,2 milions d’euros a empreses i agrupacions gremials del sector lacti van operar com un càrtel almenys del 2000 al 2013.

Quant a Catalunya, Competència va detectar comunicacions reveladores de Leche Pascual (una de les sancionades fa un any): “La competència directa entre les indústries que intervenim a Catalunya no existeix. On ens trobem és en els grups de ramaders, vam pactar la pujada de 5 pessetes i ha encaixat perfectament” i “Es comenta la situació de preus a Catalunya previstos per al mes de desembre, amb una baixada d’entre 2 i 3 pessetes per part de totes les indústries, a excepció de Danone que ho farà el gener d’una manera global”.

El Gremi d’Indústries Làcties de Catalunya (GIL) era considerat aleshores el coordinador dels pactes de preus a casa nostra.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides