Brussel·les investiga els ajuts públics a Iberpotash

L'empresa minera podria tingut avantatges sobre els seus competidors
Arnau Carné (BDS), Jordi Iborra (Prou Sal) i Jordi Badia (MontSalat), amb l'escombrera del Cogulló al fons
Arnau Carné (BDS), Jordi Iborra (Prou Sal) i Jordi Badia (MontSalat), amb l'escombrera del Cogulló al fons

La Comissió Europea ha anunciat aquest dimarts que investiga els ajuts públics concedits a l’empresa que explota les mines del Bages, Iberpotash, per si van suposar un avantatge selectiu vers els seus competidors. La recerca se centra en dos ajuts: una garantia financera i un finançament públic de 7,9 milions. Brussel·les va rebre una denuncia el 2012 on es qüestionaven cinc subvencions.

La Comissió vol esbrinar si els 7,9 milions exigits a Iberpotash per netejar l’escombrera del Cogulló, a Sallent, són poca quantitat. Diversos informes elaborats per entitats bagenques estimen en gairebé 100 milions el cost de retirar el runam que genera l’explotació de les mines.

L’ens europeu entén que “les ajudes poden haver concedit a Iberpotash un avantatge selectiu davant els seus competidors, que han d’assumir els costos de neteja dels residus que generen, cosa que suposaria una ajuda estatal menor segons la normativa d’ajudes estatals de la UE”.

Iberpotash, que després de la campanya judicial iniciada per entitats ecologistes, per l’advocat Sebastià Estradé i per la CUP de Sallent va passar a denominar-se ICL Iberia, explota les mines de potassa de Sallent i de Súria, a la comarca del Bages.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides