La vida en un tuit

Un tuitaire català que viu a Canàries destapava fa uns dies que un fitxatge del Barça havia escrit feia temps un parell de tuits contra el Club i contra Catalunya. El jugador va ser blaugrana unes hores, abans de ser acomiadat.

Un tuit d’un periodista que informava de la presència d’un conegut activista barceloní, Francisco Garrobo, a una de les assemblees de la CUP va desfermar un allau d’insults. El periodista va rebre de valent pel tuit. I Garrobo, que tot i haver estat afí a C’s i UPyD ara milita als Pirates de Catalunya, va ser linxat durant dies a la xarxa social.

Inés Arrimadas, cap de l’oposició al Parlament, criticava Carles Puigdemont durant la seva intervenció en el Ple d’investidura després d’haver vist que a twitter reproduïen una frase d’un article en què el president de la Generalitat deia: “Els invasors seran expulsats de Catalunya“. El líder de C’s, Albert Rivera, també l’havia tuitejada sense buscar-ne el context.

Puigdemont, durant la rèplica, contextualitzava la frase i aclaria que la va pronunciar en una intervenció pel 69 aniversari de l’afusellament per part del franquisme del periodista Carles Rahola, i que al·ludia a les morts provocades per l’Aviació Legionària d’Itàlia.

Aquesta és la transcripció de la rèplica de Puigdemont a Arrimadas: “Li recomanaria dues coses. La primera, aixequi la mirada del Twitter. Aixequem la mirada del Twitter tots. Perquè la república de les persones hi entén de persones, i de fets, i de coneixement directe.

Allò que s’interpreta o que es reinterpreta o que simplement es liquida amb els cent quaranta famosos caràcters a vegades obre la porta a fer grans titulars, a fer alguna expressió afortunada però profundes injustícies… crec que podria posar una mica de matís en aquesta eufòria un punt descontrolada d’intentar interpretar la realitat amb les ulleres exclusives de les xarxes socials. A tots ens aniria bé una mirada més natural, aixequem la vista del Twitter i del whatsapp i aleshores potser, segurament, ens entendrem millor. I li impediria a vostè i al senyor Albiol, que deuen tenir el mateix community manager, perquè els recomana el mateix del que jo he publicat en el Twitter, els impediria fer una cosa una mica més greu que el ridícul”.

Diputats i periodistes elogiaven instantàniament les paraules de Puigdemont, alhora que les tuitejaven.

És clar que Twitter s’ha convertit en una eina fonamental per a periodistes i demès usuaris per seguir l’actualitat en 140 caràcters que, més enllà de donar grans titulars, convé contextualitzar. Per la bona salut de la informació i de les víctimes que deixen les xarxes socials al seu pas.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides