“Demà al vespre passaré a ser expresident”

Artur Mas descarta deixar la política o assumir altres càrrecs al Govern i destaca que JxS ha girat la truita amb la CUP
artur mas
artur mas

Artur Mas ha confirmat que fa “un pas al costat” i que Carles Puigdemont, alcalde de Girona i president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), serà investit aquest diumenge gràcies a un acord in extremis entre Junts pel Sí i la CUP. “Demà al vespre passaré a ser expresident”, ha manifestat.

Admetent “un component dolorós”, Mas ha explicat que ha estat ell qui ha pres la decisió de deixar d’aspirar a la reelecció i qui ha triat, entre els diputats de JxS, el candidat a succeir-lo al capdavant del Govern de la Generalitat. Així mateix, ha presentat Puigdemont com una figura propera a la gent i preparada per assumir la presidència perquè “té clar el projecte de país” i “que Catalunya és una nació”.

Ha assenyalat que aquesta “solució”, de la qual es confessa “molt convençut”, tindrà “de llarg” més beneficis que costos, que “permet tirar endavant aquest país” i que és conseqüència de “moviments de darrera hora” efectuats per individus i entitats sobiranistes, entre ells, ell mateix i els seus col·laboradors. “Estic fent el bé”, ha conclòs.

Pel que fa a l’acord, assegura que garantirà l’estabilitat i la fortalesa de l’executiu. “No es pot pujar l’Everest amb espardenyes”, ha arribat a dir. Mas considera que les eleccions al març eren el pitjor escenari, amb “una “alta probabilitat de caos”, i ha defensat les virtuts de l’entesa amb la CUP: “l’acord gira la truita i Junts pel Sí controlarà l’activitat parlamentària amb el compromís explícit de la CUP de garantir l’estabilitat”, ha declarat tot destacant qui té el rol dominant en aquesta entesa.

“Conseqüències” per a la CUP
Durant la seva compareixença d’aquest dissabte, també ha remarcat que l’acord de darrera hora inclou “l’assumpció” per part de la CUP “dels seus errors”, que no ha especificat en el torn de preguntes dels mitjans, tot convidant els periodistes a consultar els cupaires.

Mas, això sí, ha anunciat que la CUP s’ha compromès a no votar “en cap cas” en la mateixa línia que els grups parlamentaris que no donen suport al procés quan en la votació estigui en risc l’estabilitat del Govern. També ha especificat que dos diputats cupaires -no ha dit quins- “s’incorporaran en la dinàmica de JxS”. És a dir: els dos escons que li van faltar a aquesta candidatura per assolir la majoria absoluta, ha avançat l’encara president en funcions, “s’incorporen des de la CUP” i aquests dos diputats votaran el mateix que els del grup parlamentari de CDC i ERC. Segons ha expressat, era prioritari garantir que el nou Govern no veurà tombades les seves votacions constantment i, mitjançant la negociació, “s’ha hagut de corregir” el repartiment d’escons del 27-S.

Mas ha reiterat que els “errors” de la CUP tenen conseqüències “i és bo que sigui així”. Amb relació a això, a banda d’aquestes condicions, ha confirmat que la CUP haurà de substituir alguns dels seus diputats.

“Jo no em retiro de la política”
El president en funcions s’ha posat a disposició del Parlament i del futur Govern, però, d’una banda, no ha aclarit si renunciarà al seu escó -“no ho he decidit”- i d’una altra, ha descartat formar part del nou Govern amb una altra funció, com s’havia especulat. “Jo no vull càrrecs”, ha expressat.

Quant al seu futur ha aclarit que “jo no em retiro de la política”, afegint que treballarà per refer Convergència “i tot el que representa”. Així mateix, s’ha considerat “lliure” d’un compromís que va expressar: no presentar-se en una futura contesa electoral com a candidat a la presidència.

Reacció cupaire
La diputada de la CUP Eulàlia Reguant, per la seva part, ha comparegut davant els mitjans per explicar que dos diputats cupaires participaran “de manera estable” en la dinàmica parlamentària de JxS, però que la formació anticapitalista no deixa de tenir-ne deu. També ha indicat que un parell de diputats faran “un pas al costat”, però que no s’ha decidit encara quins. “Ja veurem i analitzarem”, ha dit Reguant sobre una decisió que es prendrà “de manera col·lectiva”.

(Visited 39 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari