Iberpotash és una estructura d’Estat català?

La multinacional israeliana és un dels obstacles en les negociacions entre JxS i la CUP
Sense títol
Sense títol

Les mines de potassa que explota l’empresa israeliana ICL a la comarca del Bages són un dels obstacles que han enverinat les negociacions entre Junts pel Sí (JxS) i la CUP per a la investidura del president Artur Mas. El conveni que van signar, el passat dia 13 de novembre, els representants d’aquesta multinacional i la Generalitat, aprofitant el període de provisionalitat del govern català, aixeca moltes suspicàcies en la plataforma anticapitalista, que reclama conèixer el seu contingut.

La diputada Anna Gabriel, una de les dirigents més respectades de la CUP, és de Sallent i, per tant, coneix de primera mà els estralls ecològics que provoca aquesta activitat minera. L’estreta complicitat que –per espuris motius polítics i econòmics- sempre ha existit entre l’empresa israeliana, implantada a Catalunya des de l’any 1998, i la Generalitat convergent s’ha traduït en un descarat favoritisme que vulnera les reiterades sentències judicials i els advertiments i sancions que ha imposat la Comissió Europea per la gravíssima contaminació de la conca del Llobregat que originen els continuats abocaments de runam salí a l’aire lliure.

La Comissió Europea no entén la “màniga ampla” que la Generalitat dóna a Iberpotash (la filial d’ICL que explota les mines del Bages) i, arran de la denúncia presentada per l’advocat Sebastià Estradé, ha obert un expedient sancionador per acabar amb aquesta impunitat. El cas és encara més escandalós perquè Iberpotash obté importants beneficis de la seva activitat extractiva: 33 milions d’euros durant l’exercici del 2014 i 48,9 milions en el del 2013. A la Unió Europea regeix el principi de “qui contamina, paga”, però, de manera incomprensible, aquesta norma no s’aplica en les mines d’Iberpotash a Catalunya.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 36 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari