El ‘lobby’ de Lleida

L'exconseller d'Agricultura, Josep Grau, i el conseller en funcions de Justícia, Germà Gordó, són els capdavanters d'aquest poder fàctic del 'sector negocis'
germa gordo conseller
germa gordo conseller

Passejant per Barcelona, ens trobem amb cartells de treballs a la via pública que delaten una constatació: les empreses del 3% i, en especial, les del lobby de Lleida han obtingut, durant el mandat de Xavier Trias, una gran quantitat de contractes. Encara que l’Ajuntament del Cap i Casal ha canviat de mans, moltes d’aquestes obres es troben avui en fase d’execució, ja que van ser adjudicades a les acaballes del mandat anterior.

Superposar la llista de donants de les fundacions CatDem i Barcelona Fòrum (cas 3%) que es va trobar en la documentació requisada al tresorer de CDC, Andreu Viloca, amb la dels adjudicataris de les obres públiques a la ciutat de Barcelona és un exercici entretingut. En bona part, per la dificultat que hi ha en resseguir tots els contractes que ha fet l’equip de Xavier Trias durant els quatre anys que ha governat l’Ajuntament.

La suposada “transparència” pregonada és una fal·làcia, atès que la dispersió de les adjudicacions a través dels districtes i de la multitud d’organismes municipals fa que el seu seguiment exhaustiu esdevingui un trencaclosques. L’open data és, en aquest sentit, un desgavell que hom diria fet expressament per dificultar la tasca de control.

Una dotzena d’empreses
De la investigació feta per EL TRIANGLE es pot inferir que una dotzena d’empreses constructores que han fet donacions a les fundacions de CDC han obtingut contractes de l’Ajuntament de Barcelona (Teyco, Comsa-EMTE, Copisa, Grup ACS, FCC, Constraula, Certis, Acciona, Rogasa, Oproler, MyJ Grúas, Agustí i Masoliver…) en l’etapa de Xavier Trias. Casualitat? És sabut, a partir de les investigacions judicials en curs, que CDC considerava com un pack i coordinava totes les administracions on governa (Generalitat, diputacions, ajuntaments…) a l’hora de repartir els contractes d’obres entre les empreses “amigues”.

Atès que les finances de la Generalitat passen per una situació molt crítica, sense gairebé marge de maniobra, CDC ha tirat de veta de l’Ajuntament de Barcelona, on l’alcalde Jordi Hereu va deixar una economia molt sanejada, i de les quatre diputacions que controla –organismes que estan molt ben dotats pressupostàriament- per mantenir un elevat ritme d’inversions en obres públiques i greixar d’aquesta manera la maquinària del 3%. El nou equip d’Ada Colau ja ha començat a posar la lupa en la política de contractes feta per Xavier Trias i, en especial, pel seu regidor Antoni Vives, responsable d’Urbanisme i Medi Ambient.

Els ‘padrins’ polítics
Durant el mandat de CDC a la Casa Gran s’ha produït una altra circumstància “curiosa”: l’aterratge massiu del lobby lleidatà de la construcció en els concursos i adjudicacions fetes per l’administració municipal. Aquest lobby, que monopolitza des de fa anys les obres públiques a les comarques de Lleida, està format per les empreses Benitó Arnó e Hijos, MyJ Grúas, ACSA Sorigué i el grup Romero Polo. Totes quatre han “sucat” de valent en les obres de construcció del polèmic canal Segarra-Garrigues i, gràcies a Xavier Trias, han ampliat el seu mercat als carrers i edificis de Barcelona, on han rebut nombrosos contractes en els últims quatre anys.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides