Mas acusa el Govern espanyol d’agredir els catalans

El president anuncia que exercirà una "legítima defensa" per les vies jurídica i política
artur mas nov 15
artur mas nov 15

Amb un to particularment dur, el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, ha escomès aquest dimarts el Govern espanyol per les condicions imposades exclusivament a Catalunya per beneficiar-se del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). “Per una vegada que ens singularitzen i ens treuen del café para todos és per… catacrac!” -ha exclamat-, “per castigar-nos encara més”, ha dit en un to més distès, ja a les acaballes de la seva compareixença davant els mitjans, durant el torn de preguntes dels periodistes.

Mas titlla aquestes condicions d'”especialment humiliants” i considera que es tracta d’una “agressió institucional en tota regla fonamentada en una mentida total”. En aquest sentit, ha assenyalat que els 1.318 milions d’euros en factures sobre els quals, segons la versió del Govern espanyol, l’Executiu català no va informar, es van destinar a inversions en infraestructures acordades pel Govern català durant el mandat del seu antecessor, José Montilla.

Així mateix, Mas nega que res s’hagi amagat i assegura que foren comunicades al Govern espanyol. També ha exposat que “és una mentida flagrant” que s’utilitza per atacar “les posicions de Catalunya en el seu conjunt”, per “assenyalar-la amb el dit acusador” i per castigar “el conjunt de la població catalana”.

Segons Mas, “l’agressió existeix per defensar determinades idees” i els arguments emprats pel Govern espanyol són una disfressa. “Amb l’actual Govern espanyol el diàleg no és possible”, ha sentenciat després d’apuntar que si després de les eleccions generals del 20 de desembre hi ha un canvi de Govern a Madrid, per la seva part remarquen el punt de la resolució aprovada per Junts pel Sí i la CUP al Parlament de Catalunya que ofereix “diàleg a Madrid i a Brussel·les”.

“Legítima defensa”
Abans d’immergir-se en la fase més bel·ligerant de la seva compareixença, Mas ha dit que “no som gent violenta, no som gent agressora”, i ha afegit que “hem de mantenir la serenitat com a país”. Dit això, ha afirmat: “Som agredits i tothom que és agredit té dret a la legítima defensa”.

Ha assegurat que es tracta d’una agressió “sobre el conjunt de la població catalana” i ha avançat dues línies de resposta. D’una banda, la jurídica, que no ha concretat gaire, per bé que ha indicat que els serveis jurídics de la Generalitat estudien les vies de recurs possibles. I d’una altra banda, la política, sobre la qual ha concretat que “com més agressions rebem, més posarem l’accent a eixamplar la base independentista” i que mirarà de “fer el ‘procés’ més irreversible“.

Avís a Montoro
“El ministre Montoro està jugant amb foc i es cremarà si segueix per aquesta via”, ha etzibat Mas al titular d’Hisenda, concretant que qui té el problema sobre el qual Europa posa la lupa, segons el seu parer, és l’Estat central. Ha assenyalat, en aquest sentit, el deute generat per l’AVE.

“Quan patim per pagar les farmàcies”, ha assenyalat Mas fent esment també els compromisos del Govern de la Generalitat amb els centres sanitaris i el sector de la dependència, “no només afecta els votants independentistes, afecta tots”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides