Mas s’oblida de la corrupció

L'aspirant a presidir la Generalitat entona el seu discurs més social, en una clara aclucada d'ull a la CUP
Artur Mas defensa la seva candidatura per ser reelegit president de la Generalitat
Artur Mas defensa la seva candidatura per ser reelegit president de la Generalitat

Ni una sola vegada ha emprat Artur Mas la paraula “corrupció” durant el seu discurs de defensa de candidatura per ser investit president de la Generalitat. “Errors del passat”, ha estat la frase utilitzada que més s’hi ha acostat. “Prioritzar un país de bones pràctiques, govern obert, més transparència i regeneració democràtica”, han estat les propostes per a la propera legislatura.

“Ja ningú pot atribuir-se majories silencioses. Les urnes han parlat i el resultat és clar: majoria absoluta dels partidaris a constituir un país independent. El no frega el 40%”, ha iniciat aquest dilluns el president en funcions, Artur Mas, el discurs a l’hemicicle parlamentari per presentar i defensar la seva investidura per ser reelegit president de la Generalitat.

El president en funcions ha recordat els casos d’Escòcia i Quebec on, amb un suport popular inferior a l’obtingut, “van facilitar les vies legals per canalitzar la veu de la ciutadania”. Mas ha separat les “democràcies de qualitat” i “pseudodemocràcies, que utilitzen la fiscalia, la policia i els tribunals per avortar la voluntat popular. Per quin val la pena lluitar?”, ha preguntat. Mas ha parlat en castellà per qüestionar “qui s’identifica amb un Estat que tracta els demòcrates com si fossin delinqüents?”.

Mas ha recordat que la resolució aprovada no preveu la declaració unilateral d’independència. I ha demanat a l’Estat “una lectura serena” per veure que “hi ha marge per al diàleg i la negociació”.

Legislatura curta i priorització de la cohesió social
Tal i com preveu la resolució independentista aprovada, en els propers 18 mesos “cal haver culminat el procés constituent amb la seva base ciutadana i dissenyat i preparat les estructures d’Estat”, ha recordat Mas, per afegir, un altre cop, la “voluntat d’un diàleg permanent i sincer amb l’Estat espanyol”.

Mas ha emprat la segona part del seu discurs en emfatitzar les polítiques socials que impulsarà el proper govern, si ell és escollit president. El dirigent ha recollit el guant llençat al matí per la portaveu de la CUP, qui ha parlat “d’acabar amb les elits i les subvencions a les escoles que segreguen per gènere”, i ha enumerat un seguit de propostes, com la transformació de la renda mínima d’inserció en una Renda garantida de ciutadania. La protecció del dret a l’habitatge, un sistema educatiu de qualitat, una societat cohesionada amb suport a les famílies i a la gent gran, una fiscalitat justa per a les famílies, un nou model d’atenció integral a l’envelliment o l’aprovació del projecte de llei de suport a les famílies, l’accés a la cultura en igualtat de condicions o, fins i tot, donar cobertura a les persones refugiades a qui es facilitarà la targeta sanitària i se’ls facilitarà ajuda psicològica. Mentre tota la dreta europea aixeca murs per intentar aïllar els refugiats de guerra, Mas deu ser l’únic polític conservador que els obre les portes de bat a bat.

Tot un reguitzell de mesures, d’origen més cupaire que convergent, les anunciades aquest dilluns per l’aspirant a presidir la Generalitat, sempre que obtingui el suport de l’esquerra anticapitalista representada al Parlament.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides