Situació financera extrema a la Generalitat

Suma 2.370 milions de deutes amb els proveïdors i Rajoy té pendent decidir sobre l'aixeta de la liquiditat
mas mas-colell
mas mas-colell

El futur Govern de la Generalitat heretarà una situació financera extrema del segon mandat d’Artur Mas i la gestió del conseller Andreu Mas-Colell, marcada per un deute acumulat amb els seus proveïdors de 2.370 milions d’euros, dels quals 1.539 milions són pagaments pendents relacionats amb la sanitat, segons dades registrades a Hisenda corresponents a l’agost citades per Vozpópuli. El feix de deute comercial s’ha incrementat en 856 milions el darrer any.

Catalunya, que ha rebut 5.822 milions d’euros del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) enguany fins a l’agost (n’ha sol·licitat uns 9.500 milions el 2015 i des del 2012 ha rebut 37.500 milions), deu 465,5 milions als hospitals i CAP concertats, han assegurat fonts del sector. Aquest deute del Servei Català de la Salut (CatSalut) inclou els 350 milions de la factura del juliol, que s’havia d’haver abonat l’octubre, i 115 milions més que corresponen a una tercera part de la factura del juny, que s’havia d’abonar el setembre. El CatSalut només va pagar el 66% d’aquest import.

A més, arrossega un deute de 330 milions d’euros amb les farmàcies, corresponent a les factures del juliol al setembre. Tant les farmàcies com els centres concertats denuncien que la viabilitat de molts negocis està en perill pels retards dels pagaments per part de la Generalitat.

L’aixeta de Rajoy i Montoro
En aquest context, en el qual la majoria del Parlament de Catalunya que s’acaba de constituir preveu la desconnexió amb Espanya, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha cedit al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, les regnes de la liquiditat.

Segons Vozpópuli, el Govern espanyol està avaluant la possibilitat de tallar l’aixeta a Catalunya i cercar una manera de restringir la capacitat de maniobra pressupostària del Govern català. Una possibilitat és que es deixi caure la Generalitat fins que infringeixi la Llei de Morositat, escenari en el qual el Govern espanyol intervindria per decidir què es paga. D’aquesta manera, deixant el Govern català al marge, Madrid abonaria directament els diners als proveïdors de la Generalitat.

El ministre Montoro, que ha assenyalat que el FLA no existeix per finançar “objectius polítics il·legals”, ha plantejat una mena de troc de lleialtat a canvi de fons (l’Executiu central té preparats 7.000 milions). Fonts del Ministeri d’Hisenda citades per El Confidencial expliquen que ja es treballa en un pla d’actuació per si Rajoy decideix negar la liquiditat al Govern que encara lidera Artur Mas.

(Visited 36 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari