‘Pandora’ jerarquitza l’anarquisme

La segona fase de l’Operació Pandora va ser un calc de la primera: gran desplegament d’efectius de la policia, escorcolls, detencions i nota de premsa que relaciona el moviment llibertari amb una organització terrorista criminal.

Gairebé tots els “terroristes” de la primera Operació, el desembre passat, van estar un mes i mig a la presó, abans de deixar de ser “terroristes” potencials i de quedar en llibertat amb càrrecs. Aquesta segona fase de l’Operació ha dut un dels nou detinguts a la presó. Contra ell, un advocat laboralista de Sants, pesa l’aparició del seu àlies a diversos correus electrònics.

L’argument que dóna forma a l’Operació és un informe dels Mossos que consta al sumari i que es titula “Valoració dels indicis rellevants que permeten sostenir que els Grups Anarquistes Coordinats (GAC) són una organització amb finalitats terroristes“.

M’expliquen que durant les assemblees posteriors a les detencions, la majoria d’assistents consideraven un muntatge l’existència dels GAC i es feien creus que l’informe policial parlés d’una organització jerarquitzada… en un entorn anarquista!

Jo no sé si, com defensa l’entorn dels encausats, l’acció policial respon a una criminalització del moviment llibertari. Però és clar que ateneus i centres socials acullen acomiadats, desnonats… i, en definitiva, persones desemparades per una manera de fer política que, organitzades amb els inquilins habituals –una part de la militància anticapitalista- podrien rebel·lar-se i incomodar l’establishment.

Veurem si la repressió sobre aquest col·lectiu, com passa amb l’independentisme, frena el moviment o n’origina adeptes.

Coda:
Vist el rebombori originat a les xarxes, que vinculava l’Operació Pandora amb la “repressió” del Ministeri amb els cupaires per les negociacions amb JxS per tirar endavant el procés, el jutge que du la instrucció, Juan Pablo González, ha hagut d’aclarir que els directors que han orquestrat l’operació són els Mossos d’Esquadra. Ni la Policia Nacional, ni el PP, ni el Govern de Madrid, ni l’Exèrcit.

(Visited 45 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari