Valeo mostra les misèries del periodisme modern

La premsa digital viu una carrera contrarellotge constant. Els diaris de nova fornada competeixen amb el format on-line dels periòdics tradicionals per fer-se un espai entre les preferències dels lectors. Més audiència, millor preu a negociar per posar baners publicitaris, i majors ingressos.

Aquesta pugna explica la immediatesa dels mitjans de comunicació per publicar articles a la seva web.

Twitter s’ha convertit en una eina tan imprescindible com perillosa per als periodistes. L’afany per publicar notícies fresques abans que cap altre mitjà de comunicació fomenta relliscades.

El 16 d’octubre ens llevàvem amb l’anunci de Valeo Climatització, empresa de Martorelles que fabrica components per a automòbils, de retirar temporalment l’ERO que obligava 214 treballadors a traslladar-se a Saragossa. La direcció de Valeo convocava el comitè a una reunió aquell mateix dia.

Sindicats, partits polítics i, conseqüentment, twitter celebraven l’anunci com una victòria. En qüestió de minuts, la majoria dels diaris digitals es van fer ressò dels fruits que suposadament havia donat la pressió exercida per la plantilla, en vaga des de fa gairebé tres mesos. Alguns diaris fins i tot recordaven la suposada vinculació entre l’anunci de traslladar l’activitat de Martorelles a Saragossa “per culpa” del procés independentista.

El 16 d’octubre, al migdia, l’etiqueta ‘Valeo’ a twitter incloïa un desgavell d’informacions, entre els diaris que encara penjaven articles a la xarxa que es felicitaven perquè l’empresa es quedava a Martorelles, i els que avisaven d”última hora’ que la direcció únicament s’avenia a desbloquejar el conflicte laboral. ‘Valeo diu ara que no descarta marxar de Martorelles però s’avé a ‘negociar-ho tot’, deien alguns mitjans (que és dir ben poca cosa).

Titulars de tarda: “La direcció negocia les condicions del tancament a Catalunya”. “Valeo no renuncia al trasllat i reinicia les negociacions amb la plantilla”.

La premsa en format paper està desfasada, aquest fet és indiscutible. Però el 16 d’octubre, Valeo va deixar en evidència el periodisme modern que practiquem a Catalunya.

Coda:
1. L’empatia amb la plantilla -d’alguns periodistes i polítics que hem freqüentat el campament que els treballadors de Valeo han aixecat Martorelles per bloquejar l’activitat de l’empresa- podria explicar, però mai justificar, els titulars del matí del 16 d’octubre.

2. Tots els representants dels treballadors de Valeo amb els quals m’he entrevistat elogien el suport rebut per la classe dirigent. Parlen bé de tots els polítics excepte d’un, que és, precisament, qui hauria de representar els seus interessos: el conseller d’Ocupació, Felip Puig.

Desconec la tasca del Departament en una matèria cabdal per al país com és la indústria automobilística, però el cas de Valeo, en què Puig ha donat per fet el trasllat, no ha estat l’únic: enguany, Autoliv i Inteva han anunciat que tanquen. I està per veure què passa amb Seat.

(Visited 24 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari