Catalunya, abocada al desgovern i al caos

Aquest 27-S, la candidatura Junts pel Sí (JxS) no ha aconseguit l’efecte bola de neu que van preveure els seus promotors. La suma de CDC i ERC, amb l’afegitó de MES i Demòcrates de Catalunya, ha perdut nou escons en el nou Parlament de Catalunya i queda lluny de la somiada majoria absoluta.

L’espectacular campanya de màrqueting desplegada, amb ingents recursos econòmics a la seva disposició, per Oriol Soler, no ha assolit l’impacte desitjat. L’afluència massiva a les urnes ha donat impuls al vot antiindependentista (52%) que, en nombres absoluts, ha quedat per davant dels secessionistes (48%).

En l’imaginari col·lectiu creat per JxS, aquestes eleccions havien de ser històriques i catàrtiques, com van ser-ho les de 1907 amb Solidaritat Catalana o les de 1931 amb la victòria fulgurant d’ERC i la immediata proclamació de la “República Catalana dins d’una Federació de Repúbliques Ibèriques” per Francesc Macià des del balcó del Palau de la Generalitat. Però els temps són uns altres i aquesta vegada l’èpica nacionalista ha xocat amb la realitat d’una societat catalana molt més complexa, interconnectada i plural.

Allò que em preocupa ara són els enormes interrogants que s’obren a partir d’aquest 27-S i que, ho vulguem o no, tenen un impacte directe sobre la vida quotidiana dels catalans (feina, habitatge, educació, sanitat, subsidis, pobresa…). El país esdevé ingovernable, ja que CDC i ERC estan condemnats a barallar-se, mentre que el maridatge entre JxS i la CUP resulta inversemblant. Unes qüestions elementals:

· Qui serà el pròxim president de la Generalitat, atès el rebuig de la CUP a Artur Mas?

· Quina força i quina credibilitat tindrà un govern de JxS, feble i en permanent minoria?

· Què passarà a mesura que les investigacions judicials sobre el cas Pujol i el cas 3% vagin aportant noves i escabroses informacions sobre les clavegueres de la corrupció catalana?

· Què faran ERC i la CUP en el cas que Artur Mas o algun diputat de CDC quedin esquitxats per aquests escàndols?

· Com pensen internacionalitzar el “procés” si només té el suport del 48% dels electors?

· Què faran els partits de JxS davant la imminent convocatòria de les eleccions generals espanyoles?

· Què passarà davant el previsible tancament d’empreses -per raons econòmiques, no polítiques- i el creixent malestar social que això crearà? Qui ho gestionarà?

· Què passarà amb BCN World o l’ATLL?

· Qui aprovarà els Pressupostos de la Generalitat per l’any 2016?

Als catalans ens toca patir de valent.

(Visited 34 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari