Mas fa esperar el decret del 27-S fins a l’hora del TN Vespre

"Penso que podem fer del 27 de setembre una data assenyalada en la nostra història", declara el president
mas 27-s
mas 27-s

La signatura del decret amb què es convoquen les eleccions al Parlament de Catalunya s’ha fet esperar aquest dilluns, envoltada pel misteri i la manca de detalls, fins pocs minuts després de les 21 hores, l’hora del Telenotícies Vespre de TV3, que ha emès l’acte en directe. Era l’últim dia que el president Artur Mas tenia, segons la llei, per fixar la data de la votació el 27 de setembre, com s’havia compromès a fer, i s’ha aproximat d’allò més a l’exhauriment d’aquest termini.

En la declaració institucional posterior a l’acte de signatura del decret, el president ha destacat que la convocatòria s’ajusta en la forma al marc legal vigent -com s’havia avançat-, però ha afegit que les eleccions del setembre “seran molt diferents pel que fa al fons”. En aquest sentit ha assenyalat que es nega a “una majoria dels ciutadans” el dret a decidir i que la convocatòria, segons el seu parer, està justificada per un “anhel democràtic”.

“Tot el món ens tornarà a observar”, ha dit a les acaballes de la seva intervenció. “Penso que podem fer del 27 de setembre una data assenyalada en la nostra història”, ha afegit.

El misteri
La nova portaveu de Convergència, Marta Pascal, no ha aclarit aquest dilluns si Mas ha trigat a signar el decret per evitar que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, reaccionés convocant les eleccions generals també el 27-S.

Lluís Rabell, candidat de Catalunya Sí que es Pot, ha acusat Mas de “teatralització” pel fet d’exhaurir el termini de convocatòria. Miquel Iceta, número 1 del PSC, per la seva part, ha criticat el “secretisme” del president amb relació a l’acte de signatura.

Mas, que com a president té en exclusiva la potestat per convocar les eleccions, ha dissolt el Parlament després d’una altra legislatura retallada -ha durat dos anys i mig- i ha convocat formalment unes eleccions al Parlament de Catalunya que les candidatures independentistes, com la de Junts pel Sí, que l’inclou com a candidat a la presidència malgrat ser el número 4 per Barcelona, volen convertir en un plebiscit sobre la independència de Catalunya.

Està previst que el president torni a comparèixer aquest dimarts després de la reunió del Consell Executiu.

(Visited 42 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari